Fyll burken med de stora sakerna först

Ni har säkert alla hört historien, i en eller annan form, om filosofiprofessorn som stod inför klassen och började fylla en stor glasburk med stenar. När den var full tog han en ask med grus och hällde ner dessa i burken tills den var full på nytt. Slutligen fyllde professorn upp de sista tomhålen med sand.

Vad vill jag då säga med detta?

Jo. Precis som professorn i historien berättade så kan man se burken som sitt liv. Stenarna är familjen, partnern, hälsan, barnen, vännerna – allt det som är allra viktigast. Gruset utgör andra viktiga saker, som arbetet och hemmet. Sanden är det där sista – småsakerna.

Fyller man burken med sand först finns inte plats för varken små eller stora stenar. Slösar man all tid och energi till småsakerna finns ingen plats för det som verkligen är viktigt.

Man kan även se de olika kornen och stenarna som uppgifter och projekt i jobbet. Hur viktigt det än kan kännas att välja rätt färg på sina post-its och fixa det där allra sista på rapporten så är det kanske inte de sakerna som får projektet att landa. Fundera över vilka sysslor som är stenar, vilka som är grus och vilka som mest är utfyllande sand – och prioritera därefter.

Och inför ledigheten – se till att prioritera det som är viktigast för dig. På så sätt kan du också samla energi för gruset som det säkerligen finns gott om även 2013.

PS. Trots att din burk är fylld till bredden med både stenar, grus och sand så finns det alltid plats för lite glögg. DS.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>