3 Android-appar för Don’t break the chain

Metoden Don’t break the chain för att få nya vanor att fastna har vi berättat om tidigare här på bloggen. Ursprungsversionen av metoden förordar en kalender på väggen där lyckade dagar, alltså sådana där önskade vanan lyckades, kryssas av.
Jag testade detta, men fick det inte att fungera bra eftersom vanan att titta på en väggkalender inte existerar för mig. Att skaffa den vanan (med hjälp av Don’t break the chain) skulle bli lite moment 22, så i stället valde jag att använda något jag vanemässigt tittar på: min Android-mobil.

Jag utvärderade tre olika appar: Habit Streak, Habit Goal Monitor Free och MyChain. Alla är gratisappar, men de två första finns även i betalversioner. Alla appar kan hålla flera parallella kedjor igång, med olika inställningar, och alla tillåter även redigering av kedjor i efterhand om det skulle vara så att du missar att fylla i en dag.

Habit Streak

Habit StreakHabit Streak skiljer sig från de båda andra apparna i att det inte enkelt går att inifrån appen bocka av att du har klarat en vana under dagen. I stället sätter du ett klockslag för när appen ska ge dig en påminnelse om att fylla i gårdagens resultat. Påminnelsen dyker upp i notifikationsfältet.

I kombination med att appen saknar en widget för att på hemskärmen påminna om att du har vanor igång missade jag ibland både att göra vanan och ibland även att fylla i att jag gjort den.

Ett misslyckande att hålla en kedja igång i Habit Streak nollställer kedjans längd till noll.

Betalversionen (25 kr) innehåller bland annat grafer som visar din trend samt widgets.

Habit Goal Monitor Free

I denna app kan du både sätta ”kommer att göra X per dag eller vecka” och ”har en gräns på max X per dag eller vecka”-mål (som kan ha en gräns på noll). Den senare måltypen kan vid en första anblick se bra ut, men den premierar att glömma bort att fylla i en lyckad vana och därför är det bättre att formulera sina mål på det första sättet, om möjligt.

Ett misslyckande nollar kedjan, men det finns ett mått på andelen gånger du lyckats totalt och de senaste 7 dagarna  också.

Habit Goal Monitor Free kan precis som Habit Streak använda sig av påminnelser för att få dig att fylla i om du håller kedjan uppe eller ej, men har även en widget. I widgeten kan du dels mata i om du gjort vanan och dels se statistik över kedjelängden och total andel dagar med klarad vana.

Det här är en kompetent app, men med lite rörigt gränssnitt. Betalversionen (17 kronor), som jag inte har testat, ska ge möjlighet att spåra fler vanor och har andra widgets. Dock kan inte denna version i nuläget importera data från gratisversionen.

MyChain

Detta är den enklaste appen av de tre, men enkelhet behöver definitivt inte vara en begränsning. MyChain klarar av mål som inte behöver göras varje dag, exempelvis ”träna varje eller varannan dag”. Kedjor kan även ställas in att tillåta undantag: ett undantag ökar inte på räknaren för en viss dag men nollställer den inte heller som ett misslyckande gör. Ingen möjlighet till påminnelser finns, men appen har en stilren widget som du inte behöver skämmas för att ha på din hemskärm.

En intressant funktion som finns är möjligheten att sätta belöningar för när specifika nivåer uppnås. Belöningarna går att lösenordsskydda och ett tips är att låta någon annan bestämma dem så att de blir en hemlighet och därigenom en morot. Det går även att definiera vid vilket klockslag dagen börjar, en funktion jag använt när det är kvällsvanor jag velat ändra då jag ibland inte lägger mig förrän efter tolvslaget.

Nedan ser du widgetarna för MyChain respektive Habit Goal Monitor. I den senares widget syns även min totala andel lyckade dagar.
Don't Break The Chain - ej lyckad dag
Don't Break The Chain - lyckad dag

Efter att ha provat alla ovanstående har jag fastnat för MyChain. Den är enkel, snygg, gratis och fyller mina behov utan att lägga saker i notification-fältet.

Annons:

2 tankar om “3 Android-appar för Don’t break the chain

    • Daniel Bergman säger:

      Jag skulle bli förvånad om det inte fanns det, men ingen av oss kör WP och därför har vi svårt att skriva sådana inlägg tyvärr.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>