Prokrastinering – de 5 bästa tipsen från 20 bloggar

Prokrastinering, att skjuta upp saker, diskuteras livligt på olika bloggar om produktivitet och det finns mängder av tips att läsa om hur man motiverar sig själv till att få saker gjorda. Jag har nu motiverat mig själv att undersöka tipsen från 20 slumpvis utvalda bloggar och av dessa har jag gjort en enkelt sammanställning över vilka tips som anses vara bäst för att motivera sig själv.

Om du har ett uppskjutarbeteende så är det alltid värt att försöka förstå varför du skjuter upp saker och sedan attackera rotorsaken. Du använder sedan olika tekniker för att komma igång beroende på rotorsaken och många bloggar har på detta sätt kategoriserat olika tekniker efter detta. Nedan listas dock alla tips utan kategorisering.

Listan kan göras lång, men här är fem tips som sticker ut:

 1. Organisera dig och bryt ner projekt i mindre bitar (65%)
  Majoriteten av bloggarna tycker att du ska organisera dig genom att skriva ner alla saker som måste göras i en lista, gärna sätta en arbetsordning och även bryta ner alla stora projekt i mindre bitar. Att äta elefanten en tugga i taget är definitivt det som gäller.
 2. Fira dina framgångar (50%)
  Hälften av bloggarna tycker att du ska belöna dig själv när du uppnått ett visst mål. Köp någonting kul, ta lite ledigt eller ge dig själv en klapp på axeln. Du är bra!
 3. Var ingen perfektionist (40%)
  Gör ett bra jobb men övergör inte, se till att avsluta alla uppgifter som du påbörjar hellre än att finslipa arbetet till perfektion. 80% är ofta gott nog och fokus bör ligga på leverans ovanför ribban utan att sikta mot stjärnorna varje gång.
 4. Avsätt en specifik tid (35%)
  Avsätt en specifik tid då du ska arbeta. Antingen timeboxar du en kvarts intensivt arbete eller så bestämmer du dig för att torsdag mellan 10-12 är produktiva timmar. Stäng av allt som kan störa dig och arbeta intensivt under denna tidsperiod med vetskapen att du får göra vad du vill när tiden är ute.
 5. Be någon annan kontrollera dig och hålla dig ansvarig (25%)
  En fjärdedel av bloggarna tycker att du ska låta dina vänner och kollegor kontrollera dig och utföra social press. Om du inte gör det jobb du lovat så är det du skall hållas ansvarig och förklara dig inför de andra.

Juryns hedersomnämnande går till följande tips:

 • Sätt deadlines, gärna lite för tighta. (20%)
 • Se till att ha kul, gör exempelvis ett spel av din todo-lista. (15%)
 • Titta i spegeln och säg till dig själv: skärp dig! Jobba! (5%)

Så, vad hindrar dig nu från att göra någonting vettigare än att läsa detta inlägg?

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>