Gå ner i vikt på ett effektivt sätt

De senaste åren har jag totalt gått ner nästan 20 kg sedan min toppnotering år 2008. Nedgången har skett i olika omgångar och jag har ständigt funderat på knäckfrågan: hur går man egentligen ner i vikt på det effektivaste sättet?

När Stefan Holm skulle ta OS-guld i höjdhopp fokuserade han troligtvis på alla detaljer i sitt hopp såsom helfotsisättning på det näst sista steget och knäts position i förhållande till höften i upphoppet. Om du ber mig hoppa höjdhopp så fokuserar jag snarare på två saker: spring fort som tusan och försök komma så högt upp i luften som möjligt. För mig som inte hoppar höjd regelbundet har mina tips förmodligen en större effekt för mig än om jag skulle börja med att fokusera på helfotsisättning på näst sista steget.

På samma sätt vill jag resonera kring viktminskning. Promenera på morgonen före frukost, ät mindre kolhydrater och köp ett träningskort, allt detta är jättebra tips men innan vi kommer in på dessa detaljer måste vi börja med grunden: kaloriunderskott. Denna grund har givit mig en större effekt än om jag hade börjat med att äta mindre kolhydrater.

Jag har försökt förstå alla de metoder som finns, såsom 5:2, GI, LCHF med flera, och funderat på vad den gemensamma nämnaren egentligen är. Jag har kommit fram till att svaret är kaloriunderskott. Är 5:2 metoden bra? Japp, sålänge du har ett kaloriunderskott. Är GI-metoden bra? Absolut, sålänge du har ett kaloriunderskott. Är det bra att promenera på morgonen före frukost? Jajjemän, sålänge du har ett kaloriunderskott.

Med denna slutsats har jag helt struntat i alla andra råd och bara fokuserat på en sak: kaloriunderskott. Jag har provat olika nivåer och kommit fram till att ett underskott på 1200 kcal per dag får mig att må ganska dåligt (även om kilona försvinner snabbt) medan 400 kcal per dag går för långsamt. En lagom nivå för mig har varit 700 kcal per dag. Till min hjälp använder jag den utmärkta appen Lifesum.

Mitt tips till dig är alltså börja med att uppnå ett kaloriunderskott, sedan kan du gå in på detaljerna och klura på hur mycket kolhydrater du egentligen borde äta.

Annons:

3 tankar om “Gå ner i vikt på ett effektivt sätt

 1. Kristoffer Kollberg säger:

  Jag måste säga att jag bara delvis håller med. Att urskiljningslöst diskutera kalorier är inte bra för någon, speciellt inte för de som vill gå ned i vikt. Här måste man vara medveten om att kolhydrater triggar insulinutsöndringen och att insulin är ett hormon som reglerar fettinlagringen i kroppens celler. Alltså 1 kalori socker fungerar inte på samma sätt som en kalori fett när den kommer in i kroppen. För effektiv viktnedgång, visst minska portionerna men jag vill lägga till att kalorierna bör komma från oprocessade animaliska och vegetabiliska fetter samt oprocessade kolhydrater som hittas i grönsaker, nötter och frukt. Denna livsstil (inte diet för mig) är något jag är övertygad om är bra för de flesta.

 2. Intressant inlägg men borde inte ännu mer intressant vara att skriva om att behålla sin smalhet efter man har minskat i vikt? Att minska i vikt (även om kaloriunderskott är nyckeln) är bara en fråga om motivation, inte så mycket metod.

  Annars intressant inlägg!

  • Andreas Piirimets säger:

   Tack, bra poäng med motivation, det är helt klart en nyckelfaktor för att lyckas.

   Jag skulle vilja påstå att ovanstående resonemang bör kunna appliceras på vikthållning. För att behålla smalheten så handlar det inte längre om kaloriunderskott utan att undvika kaloriöverskott. Nu är ju inte jag någon forskare i ämnet och det finns givetvis en hel del näringslära och detaljer att bädda in i resonemanget, men med en bra balans i kalorierna varje vecka så ligger åtminstone jag bra till.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>