Textexpander gör dig snabbare

TextexpanderEn nyckel till att få saker gjort framför datorn är att du är snabb på tangentbordet. Ett sätt att bli snabbare att skriva är att öva mycket på touchmetoden och annat upptänkligt.

Ett annat sätt är att fuska. Textexpander för OS X är ett bra sätt att fuska på. Det lilla programmet ersätter text. Så om du skriver till exempel ”MVHJ” så byter textexpander ut det mot ”Med vänlig hälsning /Johannes”.  

Det finns oändliga användningsområden för textexpander. Jag använder det bland annat till:

E-postsignaturer

Jag e-postar i olika roller. Ibland som privatperson, ibland i min yrkesroll och ibland i egenskap av något förtroendeuppdrag som jag har. För varje roll har jag en e-postsignatur med rätt titel och kontaktuppgifter (som självfallet också följer respektive organisations regler).

Alla signaturer har jag petat in i textexpander, så när jag skickar ett mail som privatperson skriver jag ”.jksign” och min privata signatur med min hemadress läggs in i mailet. Skriver jag ”.komsign” dyker min kommunala signatur upp. Det underlättar väldigt när man sitter i webbmailen eller av någon anledning vill använda flera e-postkonton i samma roll.

Vanliga felstavningar och sånt

Jag brukar ofta vara lite seg på att lyfta lillfingret när jag skriver JAg i början på meningar. Så jag har ställt in så att textexpander byter ut alla ”JAg” mot ”Jag” (och dessutom grymtar lite besviket, man kan nämligen välja ljud för olika ersättngar).  På samma sätt kan man få textexpander att rätta vanliga stavfel eller namn som man är osäker på hur man stavar.

Fylla i formulär

Oändliga är gångerna du fyllt i namn, telefonnummer och adress i diverse webformulär. Jag gör det mycket snabbare eftersom textexpander skriver ut ”Johannes Krunegård” när jag skriver ”.jk”, mitt telefonnummer när jag skriver ”.jkmob” och min adress när jag skriver ”.jkadr”.

Datum och tider

Texexpander fixar ett antal dynamiska variabler. När jag skriver ”ddate” skriver textexpander ut dagens datum. Skriver jag ”ttime” svarar textexpander med aktuellt klockslag. Det är perfekt när man skriver anteckningar på en konferens och vill veta när vad sades.

Vanliga e-postsvar

För ett tag sedan tog jag emot anmälningar till ett evenemang per e-post. Jag tycker det är viktigt att de som anmäler sig får någon slags feedback men istället för att skriva ”Tack för din anmälan. Vi ses på lördag!” 30 gånger lade jag in en genväg i textexpander som skrev ut den texten när jag skrev ”.anm”.

Anledningen till att jag har en punkt i början av vissa av mina genvägar är för att jag vill kunna skriva ”jk” och andra förkortningar utan att textexpander reagerar.

Textexpander

Variationerna är oändliga och så är också tiden du kan spara med Textexpander. Nackdelen är, precis som med alla program som ligger i bakgrunden är att den ibland laggar lite, men den tiden tjänar man snabbt igen.

Textexpander finns på appstore för OS X. Det kostar 265 kronor vilket jag tycker är i saftigaste laget, men börjar man räkna timlön och hur mycket tid man sparar så har man snart sparat in pengarna, kanske.

Programmet finns också som app till iOS men har då begränsningen att det inte funkar i riktigt alla andra appar. Vill du ha samma funktionalitet rekommenderas Michels tips om kortkommandon i iPhone.

Det finns liknande program till Windows också som ActiveWords och Breevy men de har jag inte testat. Om du har gjort det, skriv gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet.

Annons:

En tanke om “Textexpander gör dig snabbare

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>