Last Pass håller koll på dina lösen

I princip alla tjänster som finns på nätet idag kräver användarnamn och lösenord. E-posttjänster, sociala nätverk och nätbutiker. Alla kräver de en registrering med lösenord. Många lösenord blir det. Särskilt om man ska ha säkerheten i åtanke och inte använda ett och samma till allt.

Men det finns hjälp till dig som inte kan hålla ordning i lösenordsdjungeln. Jag har testat Last Pass.

Last Pass är en tjänst som finns som plugin till de flesta webbläsare och operativsystem. Dessutom så finns den som app till de flesta smartphones.

Med Last Pass slipper du hålla koll på en massa lösenord. Du har ett huvudlösen till Last Pass så håller den koll på resten åt dig. Den kan till och med logga in åt dig när du besöker en sida.

”Men det kan ju en vanlig webbläsare också”, hör jag dig invända. Fördelen med Last Pass är att den synkar dina lösenord till alla de plattformar du arbetar på. Registrerar du dig på en tjänst på din bärbara dator kommer Last Pass komma ihåg ditt lösenord i din mobil och på din stationära dator också.

För att kunna använda Last Pass på din smartphone måste du ha deras premiumtjänst som kostar en dollar i månaden.

Jag kan inte avgöra hur pass säkert lösenorden lagras. Förmodligen är det i alla fall säkrare än att ha de uppskrivna på en post-it lapp under tangentbordet. Men det känns det lite halvsäkert när en sinister hackare bara behöver knäcka ett lösenord för att komma åt rubbet.

Förutom att hålla ordning i din lösenordslåda kan Last Pass hjälpa dig att skapa nya, säkra lösenord, fylla i webbformulär och spara viktiga anteckningar som kreditkortsnummer och försäkringsnummer på ett säkert sätt.

Fördelar

  • Synkar lösenord med alla dina enheter.
  • Enkelt att använda
  • Många funktioner

Nackdelar

  • Ogratis för smartphones.

Ett alternativ till Last Pass är 1Password. Hur håller du ordning i ditt lösenordskaos? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Annons:

6 tankar om “Last Pass håller koll på dina lösen

  1. Men är det verkligen så himla dåligt att ha lösenorden uppskrivna på en papperslapp? De är i alla fall helt oåtkomliga för hackare som arbetar över nätet. Om man är orolig för att den man bor ihop med eller en illasinnad kollega ska sno lappen och infiltrera alla ens konton så får man väl ha lappen i fickan hela tiden.

    Min känsla (säger jag helt utan att egentligen veta) är att de flesta lösenord kapas via internet. Jag tror aldrig att jag har hört talas om någon som har fått ett konto hackat på grund av att en obehörig person har kommit över lösenord uppskrivna på en papperslapp.

    • Johannes Krunegård säger:

      Nackdelen med lösenord på en lapp vid skrivbordet dyker upp när du ska logga in på en tjänst på mobilen när du är på språng. Men visst, få har hackat en papperslapp.

    • Kör du på en papperslapp eller 30?
      Tyvärr så har vi lösenord till så löjligt många tjänster (gymmets onlinebokning, biblioteket, företagets intranät, Adlibris, Storytell, osv).

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>