Recension: Kreativ när piskan viner – Pusselbiten som saknas i lean

9789187905155_200_kreativ-nar-piskan-viner-pusselbiten-som-saknas-i-lean_haftadJag läser ibland nedsättande kommentarer om lean på Twitter, det handlar ofta om att lean har förstört arbetsplatsen på olika sätt. Min personliga reflektion är att det handlar om att de processer och strukturer som införts har gjort arbetsdagen fyrkantig och tråkig. Den kreativt tänkande personalen har tvingats in i strukturer och kvar är ett grått, inrutat och tråkigt schema. Är det lean?

Nej, det är ju inte alls meningen med lean, tänker du, åtminstone inte om det leder till minskad lönsamhet. Så tänkte nog även Magnus Mackaldener och Katarina Stetler när de skrev boken ”Kreativ när piskan viner – Pusselbiten som saknas i lean”. I boken försöker Mackaldener och Stetler säga att lean och kreativitet går hand i hand, det finns inget motsatsförhållande. De använder ett kul uttryck: träffektivitet – göra rätt saker så att du träffar målet. Istället för att springa runt och vara upptagen i största allmänhet, se till att du är upptagen med rätt saker så att du inte springer i onödan.

Därmed är detta egentligen inte en bok om lean, det handlar istället om hur kreativitet försakas i dagens arbetsliv och även hur jantelagen håller oss i ett grepp som gör oss mindre innovativa. Boken innehåller en del konkreta och bra tips såsom att om du har svårt att komma igång så bör du korta ner din deadline (vilket är mycket effektivt och vi har skrivit om det tidigare) men i stort så är det ett generellt resonemang kring varför vi egentligen inte är kreativa och vad vi behöver göra för att bli det.

Boken ger en bra påminnelse om att vi alltid måste försöka behålla vår kreativitet genom att våga vila, våga göra fel och våga bryta mot jantelagen. Läs den om du vill få en intressant genomgång av hur du kan bli mer kreativ och våga bli mer långsiktig i dina beslut.

Du hittar boken hos exempelvis Bokus eller Adlibris.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>