5 tips för att komma igång efter semestern

HängmattaNu är många på väg tillbaka till lönearbetet efter en förhoppningsvis rekreerande och avkopplande semester. Men kollisionen med vardagsväggen kan vara svår att klara av efter några veckor av stilla hängmattegung.

Tidigare har vi tipsat om vad du kan göra innan semestern börjar för att underlätta återinträdet i ekorrhjulet. Även om du inte gjort det tycker jag inte du ska undvika gå till jobbet efter semestern. Det finns sätt att mjukstarta utan förberedelser. Här är fem tips. 

1. Stäng inte av autosvar, än

När du kommer tillbaka efter semestern är förmodligen din mailkorg överfull och oöverskådlig. Det finns ingen anledning att invagga folk i förhoppningar om att du ska ta dig an deras ärende innan du tröskat igenom det du redan har på tallriken. Så låt autosvaret vara kvar ett litet tag till. Eller byt till ett som beskriver hur det är på riktigt; att du precis kommit tillbaka från semestern och troligtvis inte kan svara så snabbt som du önskar.

2. Sortera mailen efter avsändare

När du väl sitter där framför din inkorg med oräkneligt många mail i inkorgen kan du angripa den på lite olika sätt. Det vanligaste tillvägagångssättet är att processa den kronologiskt med det senaste först. Men jag skulle vilja tipsa om en annan metod. Sortera efter avsändare. Då är det lätt att snabbt radera spam och ointressanta nyhetsbrev. Och i ett nafs blir din inkorg lättare att hantera.

3. Starta en ny vana

Se jobbstarten som en nystart och en fantastisk chans att skapa nya goda vanor. Det kan handla om att börja träna, börja ge uppskattade kollegor beröm eller sluta dricka kaffe ur hink. Testa vanan i trettio dagar, sen borde den sitta.

4. Sätt upp nya mål

Det är lätt att arbete blir den gråa massan som tillvarons tid fylls ut med. Ett sätt att undvika det är att då och då sätta upp mål för sig själv. Och en återkomst från semestern är ju ett perfekt tillfälle att göra just det. Fundera ut på vilket sätt du vill utvecklas och sätt ett mål som driver den utvecklingen. Du kan ju till exempel sätta mål om hur många säljkontakter du ska ha haft innan årsskiftet, vilken tangentbordshastighet du ska uppnå eller hur många mail du ska ha i din ”beröm-mapp” i mailen.

5. Mjukstarta

Ingen vinner på att du är utbränd efter första veckan efter semestern. Se den första tiden som ett sätt att känna in vad som funkar och inte funkar på din arbetsplats och försök rätta till det som inte funkar. När oktober och den tunga arbetsbelastningen kommer hinner du inte tänka på det som inte funkar, då ska det bara funka.

Hur gör du för att klara av starten efter semestern? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Annons:

En tanke om “5 tips för att komma igång efter semestern

  1. John Axel Forsman säger:

    Gick faktiskt nyss in hit för att se om ni skrivit någonting om att komma tillbaka från semestern. Börjar jobba i morgon och det är mycket att ta tag i, så pass att jag faktiskt funderar på att fuskstarta idag med att sortera och rensa i mina projekt och next actions. Lite rädda att folk inte kommer respektera att man behöver en mjukstart. =)

    Inser att jag borde förlängt telefonsvararen i ett par dagar, för det är säkerligen en hel del som ringt och fått reda på att jag kommer tillbaka från semestern i morgon, vilket de översätter till att jag är redo att prata med dem direkt i morgon. Suck, pust och stön.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>