Lek på jobbet ökar din kreativitet

Kreativitet och effektivitet är två ord som brukar synas i visioner eller beskrivningar av företags kulturer. Jag upplever dock att ”kreativitet” ofta är något som varje enskild individ själv ansvarar för, medan ”effektivitet” kopplas till företagets processer och är något företaget lägger allt krut på. Känns det någorlunda igen?

Självklart generaliserar jag lite grann, men jag vill förstärka bilden att alldeles för ofta investeras det både tid och pengar i effektiva processer medan investeringarna i förutsättningar för att folk på arbetsplatsen ska vara kreativa uteblir. Organisationspsykologen Samuel West skrev en artikel som jag fastnade för där han hade gjort ett experiment i ett mötesrum och lagt ut plastpistoler för att se hur ett gäng banktjänstemän skulle reagera. Ja, det tog tydligen inte allt för länge för någon avlossade ett ”skott” som sköt upp stämningen några punkter.

Samuels tes, som delas av mig och många andra, är att kreativiteten är otroligt viktig och att företagen borde investera i lek för att stimulera denna i sina medarbetare. På samma sätt som de investerar utan att blinka i processer som måste bli effektivare. Istället för plastpistoler i konferensrummen så räcker det kanske med ett Playstation 3 och några Fatboys?

Washington Post skrev en artikel om just leka på kontoret och där är det fokus inte bara på kreativiteten utan att leka på jobbet också minskar stressen. En kvinna som intervjuas om hur de gör berättar att hon är omringad av flera av hennes favoritleksaker på jobbet. Så fort hon står inför ett problem eller en utmaning, plockar hon upp en gubbe och fibblar runt med honom.

Jag själv har fått privilegiet att i mitt jobb ofta besöka en av våra leverantörer inom IT och webb. På deras arbetsplats kryllar det av konst i alla dess former – och då menar jag inte traditionella målningar av Monet utan de andra mer udda konstverken som verkligen får dig att stanna till och fundera. Varje gång jag är där stannar jag alltid vid något nytt som tillkommit och funderar på vad den vill säga. Och nu när jag reflekterar kring dessa funderingar, så är det nog så att samtidigt som mina tankar far iväg för några sekunder så skapas det utrymme för kreativitet någonstans där inne.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>