Ett 4-stegsprogram mot appberoende

Lider du, som jag, av appmani? Du vet, när man som tidsfördriv laddar ner allsköns påhitt från Appstore? Telefonen överbelamras med infantila spel, ofestliga partytrick och inproduktiva produktivitetsappar. Hemskärmarna präglas av ett fullkomligt kaos och du undrar hur i hela friden det kunde bli så här?

Lugn i stormen. I fyra enkla steg kan du få kontroll på programfloran i din Iphone. Det handlar om en hel del tuffa beslut, självdiciplin och behärskning. Men när du är klar kommer du känna dig lita lättare, gladare och ha mer kontroll på vilka appar du verkligen använder.

Rensa allt!

Börja med att börja om från början. Ta bort alla appar du har installerat. Installera sedan bara de du verkligen behöver. Det är lättare att svara nej på frågan ”behöver jag verkligen den här appen?” när du ska lägga till den än när du ska ta bort den.

Begränsa första skärmen till 12 appar.

Lägg de 12 appar du använder mest på din första hemskärm. På en Iphone blir det tre rader med ikoner. (Dockan längst ner räknar vi inte med. Där lägger du såklart de appar du använder allra mest.) En rad blir alltså tom. Förutom att det ser snyggt och luftigt ut får du lättare att hitta det du använder ofta.

Tillåt dig att ha max två hemskärmar

På din andra hemskärm lägger du det du inte använder lika ofta. Lägg apparna i mappar om du behöver men spara en position till din rensmapp.

Skaffa dig en rensmapp

Skapa en ny mapp som du kallar ”Rensmapp”, ”På utgående” eller ”Testmappen”. När du installerar nya appar lägger du dem i din rensmapp på en gång. gå igenom din rensmapp en gång varje eller varannan vecka. Har du inte använt apparna frekvent raderar du dem.  Har du inte använt dem på två veckor kommer du förmodligen inte använda dem så pass mycket att det är värt utrymmet på din hemskärm.

Det jag märkt när jag testat den här metoden är att jag inte längre tar upp telefonen och gör saker av slentrian. Förut var den så mycket tidsfördriv att jag inte fick det jag skulle göra gjort. Nu hjälper telefonen mig höja min produktivitet istället för att tvärtom sänka.

Inlägget inspirerades av: Lifehacker

Annons:

En tanke om “Ett 4-stegsprogram mot appberoende

  1. Lämnade just in min telefon på rep och fick en likadan som lånetelefon (tack Telia). Problemet är att jag kan återställa denna från min backup, men jag kan inte synka över appar eller musik. Det gör att jag får en fräsch telefon, men om jag laddar ner exempelvis mitt Angry Birds så har jag kvar alla rekord (till skillnad från när jag aktivt raderar Angry Birds från telefonen).

    Jag behöver väl inte säga att det är befriande, men när jag får tillbaka min telefon och kan synka över allting måste jag tyvärr säga att jag inte kan förmå mig att ta bort alla de spel som jag inte använder men vars poäng och rekord jag vill behålla. Alla mina lösningar i Trainyard. Beviset att jag är (eller kanske var) topp 0,5‰ i Angry Birds. Mitt Bulls Eye-poäng i Flick Kick.

    Men det är ju klart, jag kan ju ha en katalog som heter ”spel vars poäng jag vill spara”.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>