Hur lång tid tar det att lära sig något?

Hur lång tid tar det att lära sig något? Författaren Josh Kaufman pratar i ett TED-talk om detta och argumenterar för att 20 timmars strukturerat arbete kan ta dig bort från stadiet där du vet att du inte vet eller kan något, till att vara hyfsat bra på det.

20 timmar gör dig inte till en expert (där gäller snarare 10 000 timmar, åtminstone enligt boken Outliers av Malcolm Gladwell), men du kommer åtminstone att ha grundläggande färdigheter och ett hum om huruvida området är värt att fortsätta utforska.

Har han rätt då? Mja, kanske. Han ger i sin föreläsning inga andra källor eller bevis än ”min forskning” på att 20 timmar skulle vara tillräckligt mycket tid. Nätrecensioner av hans bok tyder på att han även i den inte är särskilt tydlig kring var siffran kommer från.

Vad han dock gör i videon är att ge ett par punkter som han anser vara förutsättningar för att lära sig något snabbt:

 1. Bryt ned det du vill lära dig i små bitar. Bestäm vilka av bitarna som är viktiga för att du ska anse dig kunna saken och vilka som ger dig mest effekt med lägst insats.
 2. Prioritera att snabbt lära dig nog mycket för att kunna självkorrigera de misstag du gör. Alternativt skaffa en coach eller filma dig själv så att du kan få hjälp eller själv se vad du gör fel.
 3. Undanröj de hinder som finns för att du faktiskt ska lägga tid på att träna. Avsätt tid och skaffa korrekta verktyg.
 4. Dedikera minst 20 timmar till lärande

I sin bok tar han, enligt internet, upp ett par ytterligare punkter, parafraserat:

 • Välj områden/problem som intresserar dig
 • Angrip ett område i taget
 • Bestäm önskat läge
 • Träna i korta sprintar, exempelvis med Pomodoro-tekniken
 • Fokusera på kvantitet och snabbhet

När jag såg Kaufmans TED-talk blev jag sugen på att läsa boken och börja lära mig en massa saker på rätt kort tid. Det senare har inte förändrats, men efter att ha läst sammanfattningar av hans bok kan jag konstatera att jag nog inte behöver ödsla tid på den. Hans metodik verkar kunna sammanfattas som ”bestäm ett mål, ta reda på vad som ger mest effekt för minst insats, skaffa de verktyg och förutsättningar (inklusive tid) du behöver för att kunna öva, och se till att du faktiskt övar”. Inget direkt revolutionerande alltså – åtminstone om du är en sådan människa som läser produktivitetsbloggar.

Annons:

2 tankar om “Hur lång tid tar det att lära sig något?

 1. Alla som har litet koll vet att 20 timmar antingen representerar
  A) En avrundning
  B) Ett godtyckligt taget antal för att representera något

  Jag tror inte det är något fel med 20 timmar (B). Däremot faktumet att någon har dragit till med något istället för att peka på en vettig forskning får mig att börja lyfta på ögonbrynen. Sen kommer frågan vad lära sig är. Jag hade lika gärna kunna sagt 22 timmar utan att behöva tillföra någon kunskap….

  Tyvärr blir det så när man blir populistisk, men han går nog hem hos den stora massan.

  // Emil

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>