Klarar du 30-sekunderstestet?

Att leta efter saker måste vara något av det vanligaste slöseriet i svenska hem och arbetsplatser. Eva Jarlsdotter, som skrivit boken Från frustration till flow med lean@home tog tid på hur mycket hennes familj lade på att leta efter saker. Hon kom upp i 700 minuter i veckan. (Det var innan hon hade hittat flow med lean@home).

Jag tror att bra struktur och organisation visar sig först och främst genom att man slutar leta. Men jag har letat efter ett sätt att mäta om man verkligen är organiserad eller strukturerad.

Därför blev jag glad när jag på Alex Vermeers hemsida hittade ett sätt att kolla om du verkligen är så organiserad som du tror. Testet går ut på att kolla om du hittar grejjer inom 30 sekunder. Och med grejjer menar Alex precis vad som helst.

Vet du till exempel var du har ditt hemförsäkringsbrev? Kan du hitta det på mindre än 30 sekunder? Kan du plocka fram en jordad grenkontakt på under halvminuten? Vet du var du har bekräftelsemailet på bilprovningsbokningen? Kan du hitta det på mindre än 30 sekunder? Kan du på under 30 sekunder redogöra för vad du gör om exakt 15 dagar?

Jag tycker 30-sekunderstestet kan funka som inspiration, måttstock och målbild för att hålla hemmet och jobbet organiserat och fritt från virrvarr.

Hur ser det ut hemma hos dig? Kan du hitta saker på under 30 sekunder?

Annons:

3 tankar om “Klarar du 30-sekunderstestet?

  1. Det finns en del 2 på det här och det är om du kan hitta alla dessa saker nyvaken, mitt i natten i mörkret. Kan du hämta en ipren utan att tända eller blanda ihop dem med alvedon. Kan du direkt plocka fram en skruvmejsel eller ta fram rengöringsmedel för vardagsrumsmattan. Som sagt i mörkret i nyvaket tillstånd :)

    Kul att ni lyfte fram 30-sektestet.

    • Johannes Krunegård säger:

      Nyttan av att hitta bekräftelsen från bilprovningen mitt i nattens mörker är väl begränsad. :) Men det allra livsviktigaste är ju vettigt att veta var man har.

  2. Jag tror att jag kan hitta samtliga saker som du räknar upp på mindre än 30 sek, eller i alla fall mindre än 1 minut (kan ta tid att bläddra fram till rätt papper i pärmen). Men jag skulle gärna vilja kunna tagga fysiska saker på samma sätt som jag taggar mailen så att man lätt hittar dem. När blir rfid-taggar så billiga att man kan sätta såna på alla sina tillhörigheter?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>