GTD-skolan, del 8 – Perspektiv och ansvarsområden

Nu är det dags att lyfta abstraktionsnivån något i GTD-skolan. Hittills har vi gått igenom och diskuterat hur du samlar in, bearbetar och organiserar dina arbetsuppgifter. Men för att få en bättre överblick över vad du egentligen håller på med och göra det lättare att prioritera dina uppgifter ska vi nu introducera perspektiv.

Du kan nämligen se det du gör ur sex olika perspektiv. Ditt syfte, dina visioner, dina mål, ansvarsområden, projekt och uppgifter.

David Allen använder sig av en flygmetafor när han i boken Få det gjort förklarar perspektiven. Uppgifterna är landningsbanan, dina aktuella projekt är 3 000 meters höjd, dina ansvarsområden 5 000 meters höjd, målen 10 000, visionerna 15 000 och ditt livssyfte motsvarar 20 000 meters höjd. Jag tycker liknelsen är lite bänglig och svår att minnas, så jag använder den inte, men om det funkar för dig så funkar det för dig.

Hur som helst, två av nivåerna har vi redan avhandlat tidigare i GTD-skolan. Dina uppgifter och dina projekt. Har du full koll på dem har du redan vunnit mycket. Men hur vet du egentligen att du har full koll på det du borde göra? Hur vet du att inga bollar du har i luften faller till marken?

Genom att då och gå gå igenom och konkretisera dina ansvarsområden blir det lättare att få en bra översikt över dina åtaganden. Tänk dig ditt liv som ett företag. Vilka avdelningar eller enheter skulle ditt företag behöva ha?

De flesta kan kategorisera det de gör i tio till femton ansvarsområden. Exempel på personliga ansvarsområden vara familj, karriär/arbete, bostad, ekonomi, rekreation eller hälsa.

Jag har tidigare skrivit om hur jag gått igenom och organiserat mina åtaganden. Låt det vara ett inspirerande exempel på hur du kan sätta dig ned och inventera dina ansvarsområden. När du gjort det kommer du ha ytterligare lite bättre koll på vilka bollar du har i luften och vilka det kanske är dags att plocka ner.

<< GTD-skolan, del 7 – GöraGTD-skolan, del 9 – Mål >>
Annons: