Dör din telefon vid fel tillfälle?

I bussen dör samtalet. Ståendes försöker du hålla balansen i en trång buss mellan andra medpassagerare i rusningstrafik, i handen har du en stendöd mobiltelefon. Inte nu, tänker du. Dagens metod för att lösa denna situation heter solcellsladdare.

Solcellsprodukter för privatpersoner har tidigare mest handlat om stora paneler som monterats fast på båtar och husvagnar. Den senaste tiden har dock en helt ny produkt dykt upp: solcellsladdare för mobiltelefoner. I mitt arbete springer jag runt på en hel del möten utanför kontoret och om jag har missat att ladda min telefon under natten så är risken stor att batterinivån är låg och att telefonen dör någonstans mellan två möten. I min väska finns därför en Oyama Solar Charger på 4000 mAh.

Solcellsladdaren är min räddare i nöden. Den kan ladda upp min iPhone på 1,5-2 timmar från noll till 100%. Jag kan göra två sådana uppladdningar innan solcellsladdaren är tom och måste ladda upp sig. Det tar 15-20 timmar för den att bli fulladdad igen och jag ser till att plocka upp den ur väskan så fort jag kommit tillbaka till kontoret så att den alltid är fulladdad. Det enda problemet är egentligen att laddaren kräver ordentligt med ljus för att ladda upp sig. Det räcker inte med att ställa den på mitt skrivbord i ett väl upplyst kontor, jag måste lägga den på en fönsterbänk och, för att ladda snabbare, helst luta den utåt mot dagsljuset.

Det finns en uppsjö olika laddare och vilken som är bäst avgörs av faktorerna storlek, användningsområde och ekonomi. För den intresserade finns en lista på Pricerunner.

Annons:

5 tankar om “Dör din telefon vid fel tillfälle?

  • Andreas Piirimets säger:

   Jag gör också det nuförtiden, så enheten har förvandlats till en ren reservladdare för min del.

   Iden med laddning från solen har visat sig opraktisk för kontorsarbete, kanske snarare något för fjällvandraren som inte har tillgång till el?

 1. Nu när du har upplevt krånglet med att få solcellen att ladda (15-20 timmar dessutom, = 2 dygn? :S) är det inte bättre att satsa på ett externt (el-)uppladdningsbart batteri? Hur känner du så här i efterhand?

  • Andreas Piirimets säger:

   Helt korrekt, en regnig vecka tar det väldigt många dagar innan den är fulladdad igen. Modellen som jag använder kan även kopplas in och laddas med el vilket gör den till en bra extern laddare, utan den möjligheten hade produkten varit helt oanvändbar vissa veckor. Det borde jag givetvis nämnt i artikeln.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>