Genvägar nära till hands med Google Drive

Google_Drive_LogoFör att ha så nära som möjligt till mina mest aktuella datormappar har jag genom åren brukat skapa genvägar på skrivbordet. Allt för att slippa långa sökvägar och onödiga musklick. Efter att senast ha uppdaterat operativsystemet på en av mina datorer och ännu en gång svurit illa över att genvägarna försvunnit, insåg jag att det bara måste finnas ett bättre sätt. Lösningen visade sig både ligga nära till hands och vara löjligt enkel.

Med Google Drive installerat kan man nämligen lägga genvägar där, förslagsvis direkt i roten. Dels finns genvägarna då kvar oavsett ominstallationer, uppdateringar och annat strul, dels behöver man bara skapa en genväg en gång för att sedan ha tillgång till den – på alla sina enheter.

Google Drive

Det fungerar lika bra oavsett vad genvägen leder till: en plats på en server, ett fjärrskrivbord eller andra enheter på ett nätverk. Utrymmet på 15 GB räcker dessutom till betydligt mer än genvägar och har man mappar och dokument på sin Drive är de självklart också nära till hands.

När man som jag har en bärbar dator som i bland får hänga med till jobbet, ibland hem eller på ideella upptåg, ytterligare en dator samt en läsplatta i familjen blir det lätt många olika genvägar som ska skapas och tas bort på flera olika ställen.

Nu behöver jag bara tänka på att skapa en genväg till Google Drive där jag bäst behöver den. Med detta fiffiga lilla knep sparar jag några värdefulla sekunder om dagen – och inte minst undviker en källa till irritation.

Google Drive kräver ett Googlekonto och finns för alla operativ förutom Linux. Läs mer om Google Drive på Wikipedia och ladda ner här.

Annons:

2 tankar om “Genvägar nära till hands med Google Drive

  1. Hanna Berheim säger:

    Tack Kristoffer! Det är också en bra lösning. Om man nu vill man lägga alla ägg i samma (Google-)korg, vilket jag hittills har valt att göra.

  2. Kristoffer Kollberg säger:

    Tack Hanna för ett bra tips. Jag vill följa upp med att uppmärksamma om att med Google Chrome går det att synkronisera allt möjligt du gör med din web-läsare, tex. bokmärken och lösenord. Bara att logga in på samma google-konto och ställa på synkroniseringen under inställningar.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>