De 5 bästa produktivitetsmetoderna

På Produktivitetsbloggen skriver vi mycket om produktivitet, vardagseffektivitet och allt som vi anser angränsa till ämnet. Vi nämner appar, metoder och filosofier samt tipsar om konkreta (och/eller roliga) steg framåt. Men när det väl kommer till kritan och jobbet ska bli gjort – vilken metod är bäst? Nedan listas de 5 bästa produktivitetsmetoderna.

Lifehacker har baserat på sina läsare sammanställt en lista på de 5 bästa produktivitetsmetoderna, och eftersom vi på Produktivitetsbloggen flitigt använder oss av åtminstone fyra av dem, så inspireras vi av listan och återger den i vårt eget format.

1. Pomodoro

Pomodoro går ut på att varva fokuserat arbete med korta och täta pauser för att öka sin produktivitet. Allt du behöver är ett tidtagarur (läs: mobiltelefon), relativt ostörd miljö och lite disciplin – och du är igång. Tekniken är lätt att förstå och komma igång med. Du ställer en klocka på 25 minuter, startar den och jobbar som 17 utan att sluta. När klockan ringer får du fem minuters paus att hämta kaffe, kolla mailen eller snacka med kollegan innan det är dags för nästa 25-minuters-pass. Vi har även tipsat om appar och en webbaserad timer.

2. GTDFå det gjort

GTD, eller Få Det Gjort som metoden heter på svenska, hjälper dig att just sluta snacka och börja spela hockey. Det finns en uppsjö av verktyg, appar och kurser i ämnet, men valet är ditt om du vill använda dem. Grundtanken är att uppmuntra dig till att använda en metod som får dina uppgifter och tankar ut ur huvudet och organiserat i ett tillförlitligt system så snabbt som möjligt. Detta för att du snabbt ska kunna avgöra vad som ska göras först vid varje tillfälle. Systemet är inte helt enkelt så för att fullkomligt ta sig an GTD krävs det en del jobb, men å andra sidan är det enkelt att börja ta de första små stegen och desto mer värt det när man lärt sig tankesättet.

3. Don´t break the chain

Denna metod spelar mycket på att undvika det dåliga samvetet du troligen får om du inte gör något du bestämt dig för. Metoden är enkel – välj något du vill göra, gör det och upprepa det varje dag – med fördel på samma tid. Varje dag du klarar det du bestämt dig för sätter du ett kryss i kalendern, helst en visuellt tydlig sådan. Kryssen kommer med tiden att fungera som motivation till att fortsätta utan att bryta kedjan. En lätt-variant av metoden hittar du här.

4. The Action MethodThe Action Method

The Action Method är inte bara en metod, utan även en programvara. Vi har ännu varken skrivit om den eller testat den på Produktivitetsbloggen, men grundtanken är inte obekant. Å andra sidan menar de som röstade fram denna bland de topp 5 bästa metoderna att de nödvändigtvis inte använde sig av den, men gillade betoningen på att faktiskt utföra uppgifter snarare än att fastna i organiserandet av dem. Metoden förespråkar att du ska lämna varje möte eller samtal med ett antal konkreta uppgifter att utföra. Varje objekt är en egen att-göra-punkt och särskiljs från referenser och material du behöver för att lyckas. Metoden eliminerar kategorier, men ger en tydlig bild av allt du har att göra i lagom stora objekt.

5. En hybrid, eller en anpassad personlig metod

Ovanstående fantastiska metoder i all ära, men de allra flesta använder sig i slutändan av någon anpassad metod som funkar för en själv. Vi väljer guldkorn och lägger till eget hittepå och får en alldeles egen metod.

Oavsett om det är någon av ovanstående eller inte, vilken metod använder dig du av?

Annons:

En tanke om “De 5 bästa produktivitetsmetoderna

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>