5 saker att ta tag i innan vardagen kommer i fatt

Har du precis börjat jobba efter jul och fortfarande inte hunnit fångas av ekorrhjulet och alla måsten? Passa då på att få några dåliga samveten bort från radarn eller ägna dig åt saker du kanske annars prioriterar bort. Nedan följer 5 exempel.

Förra veckan var en uppstartsvecka för mig. Det var fortfarande relativt lugnt på kontoret, alla kunder hade inte börjat jobba än och jag hade inte direkt lämnat några surdegar inför ledigheten. Då passade jag på att (delvis) ägna mig åt saker som jag annars ofta skjuter upp eller prioriterar ned. Bäst är att varva dessa med att sparka igång ordinarie verksamhet, så får du båda sakerna gjorda utan stress.

1. Scanna dokument

Passa på att tömma skåp och lådor om du inte redan har exemplariska veckogenomgångar och undviker att samla på dig sådant. Scanna och organisera sådant du vill/behöver behålla. För egen del scannade jag in alla 2014 års utvecklingssamtal och organiserade i respektive anställds personalmapp. De hade innan dess legat samlade i en mapp av dåligt samvete i mitt skåp.

2. Organisera digitala mappar

Jag tog tag i min mappstruktur och flyttade över dokument till rätt plats. Vi har för en tid sedan skapat en ny struktur och jag hade mappar med liknande innehåll på två olika ställen. Snyggt, tryggt och lätt att hitta.

3. Rensa i Inbox

Kör du inte redan Inbox Zero kan detta vara ett bra tillfälle att göra en rejäl rensning i mailen (och andra inboxar också för den delen). Jag använder mig av tankesätt från Inbox Zero, men ligger sällan helt på noll och emellanåt när jag har mycket att göra tappar jag takt. Därför gör jag rensningar med jämna mellanrum. Sortera, som vi skrivit om tidigare, med fördel på avsändare.

4. Drick kaffe med kollegorna

Ta dig tid att faktiskt sitta ned en stund och dricka kaffe med kollegorna, lyssna på vilka kunskaper och erfarenheter de har att bidra med och förhoppningsvis ta med dig något spännande därifrån. Det är alltför lätt att prioritera ned när vardagen springer på, men kan ge riktigt mycket energi när du väl prioriterar det. Kanske lyckas ni dessutom lösa något gemensamt problem eller komma på någon rolig idé.

5. Gå hem i tid

Åk hem och åk pulka med familjen, sätt dig med en god bok på ett café eller dra till ett tidigt pass på gymmet. Det var också något jag gjorde förra veckan när det faktiskt snöade och var fint och roligt att vara ute.

Detta är uppgifter som du med fördel även kan göra inför en ledighet eller då du känner dig trött eller håglös och behöver så kallade hjärnlösa uppgifter. Har du några egna tips eller exempel? Kommentera gärna nedan.

Annons:

2 tankar om “5 saker att ta tag i innan vardagen kommer i fatt

 1. 2. Jag slarvar med detta men har sedan ett par år tillbaka några regler jag inte tummar på
  a) Inget på skrivbordet. Saker kan få ligga i hämtade filer/nedladdat men inte synligt på skrivbordet.
  b) Oordning får endast finnas i mappen hämtade filer/nedladdat.
  c) I hämtade filer har jag min zero inbox struktur (aktiviteter, arkivera, temporärt).
  d) Jag använder dokumentmappar A-Ö där allt kategoriseras likt ett arkivskåp.
  Det fungerar som en grund men det handlar givetvis om disciplin för att det ska bli bra.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>