Veckomatsedel, sista minuten-handlande eller restaurangbesök. Måltidsplanerande kan ta många olika former och är ämnet för veckans podcastavsnitt. Andreas, Daniel och Johannes pratar om hur de gör för att säkerställa att de får mat på bordet varje dag.
Mer läsning:
- Veckogenomgångar för familjen
- Our Groceries
- Beslutsfri vardag (podcastavsnitt #072)
Längd: 12:37
Lyssna här:
Ladda hem: 083 – Hur planerar du dina måltider
Prenumerera på podcasten via följande RSS-flöde: http://www.produktivitetsbloggen.se/kategori/podcast/feed/, eller genom iTunes.
Signaturmelodin är Rythme Gitan av Latché Swing.Annons:
Lisa Vermaas säger:
Vi har ”veckomöte” på söndagarna och planerar veckans mat då.
Vi använder OurGroceries som handlingslista (det finns kanske bättre alternativ om man håller sig inom ett OS men i den här familjen kör vi både iOS och Android så urvalet appar blev lite begränsat). Kategorierna av varor där är sorterat efter i vilken ordning respektive kategori kommer i den affär vi oftast handlar i.
I OurGroceries har vi lagt till ett ”recept” med de basvaror som vi alltid måste kolla om vi har hemma när vi ska handla. Den recept-funktionen gör att det går snabbare att lägga till dem i den aktiva handlingslistan. Man går helt enkelt igenom basreceptet (där står till exempel bröd, mjölk, smör, ost, yoghurt mm) och klickar på de varor man behöver handla. Väldigt smidigt!
Övriga varor som hör till middagarna skriver den som ansvarar för maten den dagen upp i listan.
Och de basvaror som vi alltid måste ha hemma (ketchup till exempel) läggs till i handlingslistan när man öppnar den sista flaskan i skafferiet.
Största fördelarna med en handlingslisteapp är enligt oss
– man kan lägga till varor när som helst och var man än är
– om det var en vara som inte fanns i affären när man handlade så låter man den bara stå kvar i listan. När vi skrev listor på papper så hände det att sådana varor inte blev överförda till nästa papperslista – mycket irriterande!
För övrigt (oj, så långt det här blev…) så har vi planer om att göra en fyraveckorsmeny som vi ska låta gå runt, men det har inte blivit av än…
Självklart ska det då vara tillåtet att gå bort från den menyn, men det vore fantastiskt att ha en baslista som fungerar. OBS, det blir inte 34 olika maträtter – en del maträtter vill vi säkert ha en gång i veckan (spagetti och köttfärssås…) och en del till exempel varannan vecka (tacos).
Johan säger:
Planerar i 4 steg
Steg 1 skriver ner 5-7 maträtter
Steg 2 Ringa in varor som behövs på recepten på ett pappersark(skapat i excel )
Varorna är skrivna i rätt ordning i affären…..spara tid vid inhandling.
Ungefär 85 % av matvaror man köper inhandlar man varje vecka. exempel mjölk bröd etc…
Steg 3 kontroller status på övriga varor på listan kaffe,toapapper,…..mm
Steg 4 handla och stryk på listan utan behöva springa 3 timmar i fram och tillbaka i mataffären
mvh Johan
Exemepl på en del av listan
ägg 10/15
yoggi
a-fil
hallonyogurt
mild vanilj yoghurt
turkisk yoghurt
matyoghurt
mjölk Blå
mjölk Röd
matlagningsgrädd