Förändra hur brådskande något är

Borta på Lifehacker har Herbert Lui skrivit ett intressant inlägg om hur vår hjärna uppfattar tid, samt hur vi kan utnyttja den kunskapen. Jag tyckte ett tips var speciellt bra. Hur något som antingen ligger en bit fram eller är svårt att komma igång med kan göras mer brådskande, eller i alla fall upplevas så.

Enligt en studie utförd av Université de Liège i Belgien kunde det påvisas att vi kunde uppfatta fler detaljer om en nära förestående händelse än en i längre fram i tiden. Dessutom kunde vi komma ihåg fler detaljer från tidigare liknande händelser. Om vi således fokuserar på detaljerna av en framtida händelse kan vi få den att upplevas mer förestående och brådskande.

Detta kan vi utnyttja i situationer då vi upplever att vi prokrastinerar för att få oss över tröskeln och komma igång. Om vi dessutom tidigt börjar fundera över en händelse och vad den betyder för oss, i fysiska handlingar och på djupare nivå, kan vi bättre förstå vad händelsen betyder för oss samt vilka resurser den kommer ta i anspråk – således hur brådskande den är samt hur viktig den är. Den informationen gillar jag att ha när jag prioriterar vad jag ska göra härnäst. 

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>