Motivera dig med slumpmässiga belöningar

Slumpen är en orättvis typ. Allt som oftast missgynnas du ju av slumpens nesliga oberäkneliga karaktär. Men om du bitvis har svårt att motivera dig för att nå dina mål kan du utnyttja slumpen till din fördel.  Allt du behöver är ett antal mål, en skål, papper och penna och lite fantasi. 

Skriv 20 mindre belöningar på varsin lapp. Det kan handla om att unna sig en chokladkaka, en trisslott eller en långlunch. På 5 lappar skriver du medelstora belöningar, till exempel en middag på fin restaurang, ett biobesök eller att du får köpa en halvdyr pryttel du spanat på.

På en (1) lapp skriver du den ultimata belöningen. Det du verkligen vill ha. Det kan handla om en semesterresa, den där lite för lyxiga skumpan du spanat på på Systemet eller den senaste telefonen du fingrat på. Du sätter själv gränsen för hur stor den ultimata belöningen måste vara.

Vik nu noggrant ihop alla lappar och lägg dem i skålen. Definiera sedan vad du behöver uppnå för att få dra en belöning ur skålen. Det kan vara både stora och små mål. Kanske är det att göra 100 armhävningar, bygga en fågelholk eller bli befordrad. Fyll på listan till du känner att du är klar eller har lika många mål som lappar. Du kan ju alltid fylla på med mål senare också.

Så fort du nått ett mål får du dra en belöning. Och det är här slumpen kommer in. Oftast kommer du dra en liten belöning. Men den stora belöningen kommer finnas där och vänta på dig. På så sätt motiveras du att göra stora som små saker, för att se vilken belöning du får.

Tipset hörde jag första gången i ett avsnitt av David Stiernholms podcast som jag rekommenderar att du prenumererar på. Alltsom oftast dyker där upp toppentips.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>