10 trick relaterade till mat

Härom veckan kom jag på något väldigt smart. Åtminstone tyckte jag det just där, just då. Å andra sidan är det ofta så med smarta tips, de behöver inte alltid effektivisera hela din tillvaro. Det kan räcka med att det gör just en sak lite roligare och lite snabbare. Nedan följer 10 trick relaterade till mat.

1. Skär blodpudding på ett effektivt sätt
Det var just detta jag kom på härom veckan när jag skulle dela blodpudding till min hungrige son. Genom att använda pizzaslicern går det mycket fortare och blir mycket(?) roligare. En vän tipsade dessutom om att använda en ostskärare (en sådan med tråd) att skära blodpuddingsskivorna med innan du steker dem, för att förhindra att det kladdar och fastnar i kniven.

2. Dela ett äpple utan kniv
Om du är på utflykt utan åtkomst till kniv och du vill dela ett äpple med en vän kan du istället bryta isär det. Ta bort kvisten, se till att få ett bra grepp för tummarna nära hålet i toppen och sen är det bara att bryta. Se följande klipp för utförligare instruktioner.

3. Öppna en öl utan kapsylöppnare
I princip kan du använda nästan vad som helst när du ska öppna en öl, åtminstone om det är hårt och lagom stort. Se detta klipp för inspiration, 4:30 in i filmen. En stubbe, en skärbräda eller ett pappersark går också bra.

4. Plocka ett granatäpple med träslev
Alla som försökt gröpa ur ett granatäpple vet att det både kan ta tid och vara svårt. Ge det en rejäl omgång med träsleven innan du skär det mitt i tu och bankar ut kärnorna – återigen med träsleven. Går som en dans!

5. Skala kokade ägg (kyl väl, dela på mitten, blås)
Här finns det flera trix där det enklaste och kanske mest effektiva är att kyla dem ordentligt med riktigt kallt vatten. Andra tips är att dela dem mitt i tu och ta ut halvorna med sked, men då passar de sämre i äggslicern efteråt eller skivorna blir inte lika snygga. Det tredje, och kanske roligaste sättet, är att blåsa ur dem. Addera en tesked bakpulver i vattnet, knacka försiktigt ägget i bordet och gör ett litet hål och därefter blås. Detta har jag dock inte lyckats med själv, kanske var det för att jag inte läst om bakpulvret.

6. Skala vitlök utan trubbel
Ta loss klyftan från löken, lägg den på en skärbräda och tryck till med bredsidan av en kniv. Då lossnar skalet väldigt lätt sen. Ska du skala en hel vitlök kan du använda dig av två skålar och lite hula hula dans. Ge löken ett rejält slag så klyftorna lossnar, lägg dem i en skål, täck med en annan skål och skaka som sjutton. Klart!

7. Skala banan som en apa
Om du trodde att du visste hur en banan ska skalas trodde du med all sannolikhet fel. Du ska alltså inte börja vid stammen, utan motsatt sida. Nyp runt toppen och den öppnar sig

8. Dela jordgubbar, champinjoner och med äggslicern
Likt bilden ovan går det alldeles utmärkt att använda äggslicern till alla möjliga grönsaker och frukter. Tomater är dock en dålig idé, kan jag av egen erfarenhet tillägga.

9. Överraska din vän eller partner med hjärtformade frukostägg
Det du behöver är ägg, ätpinnar, gummiband, en tomförpackning (t.ex. mjölk), en sax och lite tålamod. Medan äggen kokar kan du förbereda lagom stora bitar av kartongen och vecka dem likt bilden. Sedan tar du ett skalat nykokt fortfarande varmt ägg och lägger det i kartongvecket. Därefter pressar du ner pinnen och fäster med gummibanden. Efter 10 minuter kan du lossa och dela ägget samt välkomna pluspoäng hos vännen.

10. Mikra dubbla tallrikar
Om det vankas rester till middag och ni är fler än en som ska äta – ställ den ena tallriken på ett glas så ryms båda och ni slipper vänta på varandra samt riskera att maten blir kall.

Vilka mattrick vill du tipsa om?

Annons:

En tanke om “10 trick relaterade till mat

 1. Bra artikel.

  5. Skala kokade ägg
  a) Jag har sett internetfilmer (och prövat själv) med att ha ägg i mugg/glas med 1/2 dl vatten. Skaka glaset så ägget dunkas i väggarna. Äggskalet blir mosat och kan plockas i 1-3 bitar med fingertoppar. Litet omständligt.
  b) Det jag gör är att knacka ägg mot bänk och sedan rulla det (som en fralla) med handflata. Sedan går det på 5 sek att plocka allt skal. Detta gör jag efter kallt vatten.

  PS. För färska och för gamla ägg är svåra att skala (liksom för varma)

  10. Mikro-tips
  Köra bröd/pizza med ett glas vatten brukar hjälpa att få bort mikrodegigheten och istället få en mer krispig ugnsliknande uppvärmning.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>