Recension: Ett slut en början – En psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndrom

Ett slut en början - En psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndromKan man bli utbränd även om man är expert inom just det området? Niklas Nygren är specialistläkaren inom psykiska sjukdomar som kollapsade och blev sjukskriven för utmattningssyndrom. Hans tankar, både som patient och som läkare, finns nu sammanfattade i boken ”Ett slut en början – En psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndrom”.

Nygrens hjärna kollapsade i maj 2015. Den gav upp efter en lång tid av högt tempo och stress på en psykiatrisk vårdmottagning. Boken presenterar Nygrens tankar under en tid av återhämtning. Han har enkla men väldigt viktiga budskap såsom att ”vi håller på att glömma bort hur vi vilar” och ”vi försöker i högre grad att överleva arbetet, snarare än att utföra det med glädje”. Han ger ett moget perspektiv till en av dagens stora folksjukdomar: stress. Vi får följa Nygrens tankar kring hans egna förändringar. En ungdomlig frenetisk energi, där vi vill behaga vår omgivning, ersätts med balans, återhämtning och en vuxen syn på livet. En sådan förändring låter kanske tråkig men han beskriver dessa tankar på ett så enkelt sätt att jag faktiskt blir sugen på att gå en kurs i meditation.

Det är en behaglig bok att läsa då tonen är personlig. Som läsare blir man lite kompis med Nygren och får höra hans tankar kring varför vi låter oss stressa till den grad att vi kör in i väggen. Perspektivet blir extra intressant eftersom det är en läkare som har skrivit den. Avgörande ämnen såsom koncentration och stress blandas med personliga resonemang om hur väggen hade kunnat undvikas. Det intressanta är trots allt att även specialisten kan råka illa ut. Stress drabbar alla oavsett position eller kunskaper. Nygren sammanfattar det ganska bra i slutet: ”jag gjorde så gott jag kunde”.

För mig, som själv har varit sjukskriven för utmattningssyndrom, är boken en bekräftelse på att jag inte är ensam. Alla har sin egna berättelse kring varför vi körde in i väggen och genom att läsa andras berättelser förstår man sin egna återhämtning på ett bättre sätt. Om du är i en återhämtningsfas i sviterna av en utbrändhet så rekommenderar jag boken varmt till dig. Läs den, du känner nog igen dig på flera punkter och förhoppningsvis hittar du nya, gamla eller bekräftande tankar som kan hjälpa just dig tillbaka till en ny verklighet. Det handlar ju trots allt precis om det som Nygren skriver: ett slut på något gammalt och en början på något nytt.

Du hittar boken hos exempelvis Bokus eller Adlibris.

 

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>