Ny version av GTD-boken ute nu!

Getting-Things-Done-The-Art-of-Stress-Free-Productivity-by-David-Allen-and-James-FallowsNu är det 14 år sedan den bok som kommit att bli bibeln för produktiva gavs ut. Det är så klart David Allens ”Få det gjort” jag syftar på. Det är boken som ligger till grund för metodiken GTD som vi skrivit en hel del om här på Produktivitetsbloggen.

Sedan boken kom ut har det hänt en hel del i världen. Pluto har upphört att vara en planet, Knivsta har blivit en egen kommun, Anja Pärson har vunnit både sin första och sista världscupseger i storslalom och vi har varit skraja för både fågel- och svininfluensa.

Men framförallt har våra telefoner har blivit smartare och internet har gått från något som låter skrrrrpiiikipongkipong till något som är lika närvarande som luften vi andas.

Med anledning av de förändringarna har nu David Allen reviderat sin bok och släppte nyss en uppdaterad version av Getting Things Done, som den heter på engelska. 

Bland annat har Allen anpassat metodiken efter den ständigt uppkopplade människan som har en smart telefon och inte en Palm Pilot i fickan. Och eftersom GTD stötts och blötts av tusentals användare under det senaste dryga decenniet så har terminologin också förädlats något i den nya versionen.

Det som David Allen år 2001 kallade för ”avancerat sunt förnuft” har nu forskningen kommit ikapp och i mångt och mycket bekräftat. Så i den nya uppdaterade versionen finns ett kapitel som handlar om GTD och den kognitiva vetenskapen.

Den uppdaterade versionen av ”Getting Things Done” på engelska finns att köpa i alla upptänkliga format på AmazonAdlibris och Bokus. Vi återkommer med en recension så snart vi läst boken lite noggrannare. (Och så har en fågel viskat i våra öron att en ny svensk översättning är på gång.)

Annons:

5 tankar om “Ny version av GTD-boken ute nu!

 1. Hej! Jag har försökt att läsa den och har kommit fram till följande.
  * Innehållsförteckning verkar vara samma men innehåll omskrivna
  * När jag läser så känns det nytt, det kanske är gammalt men om det är så är det förvånansvärt hållbart/återanvändbart.

  Till detta vill jag säga att jag aldrig tragglade igenom originalet utan körde hans ljudbok inspelad vid en konferens. Den har ju med mycket om fysiska mappar och liknande. I denna tar han upp litet modernare saker.

  För den som vill ha mer GTD papperslösa tips så rekommenderar jag Papperles av David Sparks (en OmniFocus och mac entusiast). Köp den via appstore istället för PDF så får man med hur många instruktionsvideos som helst =)
  http://macsparky.com/paperless/

  • Johannes Krunegård säger:

   Kul att läsa dina första reaktioner.

   Det är ganska stor skillnad mellan bokens första version och den inspelade föreläsning som (jag tror) du lyssnat till. Föreläsningen tycker jag har mer gemensamt med ”Making it all work” snarare än ”Getting things done”.

   Det ska bli spännande att läsa den uppdaterade versionen.

 2. Intressant! Jag har då den gamla versionen, och det var något jag reagerade på när jag läste den att principerna var bra men att metoderna kändes lite föråldrade. Vem har till exempel en handdator eller ett hängmappssystem hemma de förvarar deras dokument i?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>