Gör vad du vill med Sugru

Har du något hemma som inte riktigt sitter som det ska, har spruckit, blir obehagligt varmt eller skramlar lite? Vore det inte flott om det fanns någon slags hållbar trolldeg som man kunde kladda på för att laga trasiga grejer och hålla saker på plats?

Det finns det. Vi har testat Sugru.

Sugru är en slags mjuk lera som när den stelnar blir som hårt gummi. Det gör att man kan forma den till nästan vad som helst, vänta 24 timmar och sedan dra nytta av dess sammanhållande, dämpande och isolerande egenskaper.

Några användningsområden som tillverkaren själv vill lyfta fram är som stötdämpare till mobilen, kabelisolering, grytlockshandtag och för att reparera skor. På deras hemsida finns fler, mer eller mindre användbara användningsområden.

Jag testade att laga en trasig mobilladdkabel där isoleringen börjat lossna precis vid kontakten. (Att jag valde att laga den med Sugru som kostar 99 kr per förpackning istället för att köpa en ny, förmodligen billigare kabel övergår mitt förstånd). Det var inga problem att mjuka upp leran, fästa den vid kontakten och forma den någorlunda som jag ville ha den.

Om man inte är keramikkonstnär kan det vara lite svårt att få till det så snyggt som exemplen de visar på hemsidan. Leran blir full av fingeravtryck och det är svårt att få det jämnt. Men jag fick till det någorlunda. Sedan gjorde jag annat i 24 timmar så att leran kunde härda.

Resultatet blev en greppvänligt gummimjuk klump i änden av min kabel. Den gör jobbet och ger intrycket av att hålla ihop länge.

Läser man varningstexten och luktar på leran är det också lätt att få intycket att det inte är särskilt hälsosamt eller miljövänligt.

sugru2Sugru finns i flera färger och finns att köpa på bland annat på Clas Ohlson och kostar 99 kronor för 3 små lerkluttar.

Har du erfarenheter av Sugru? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>