Fallgropar i metodiken GTD – Getting Things Done, eller Få det gjort som den kallas på svenska, pratar Kajsa, Andreas och gästen Pontus Axelsson från Centigo om i veckans podcastavsnitt.
Mer info och länkar:
- Kajsa har problem med veckogenomgången (podcastavsnitt #008)
- Prova i 30 dagar
- Andreas inlägg om att ruta in din vardag
- Sekventiella tänkare gillar sammanhangskonceptet (”context” på engelska), associativa har svårare för det
- Köp GTD-boken på Bokus, Adlibris eller Amazon
- Läs vår GTD-skola
- Pontus jobbar på konsultbolaget Centigo, bland annat med att lära ut GTD.
- Det första podcastavsnittet om GTD, #005, hittar du här.
Längd: 19:44
Lyssna här:
Ladda hem: 041 – GTD 6 – Fallgropar
Prenumerera på podcasten via följande RSS-flöde: https://www.produktivitetsbloggen.se/kategori/podcast/feed/, eller genom iTunes.
Signaturmelodin är Rythme Gitan av Latché Swing.Annons:
Hugo säger:
Hej,
Jag skulle vilja att ni gör en kort recap om varför man behöver ett ”kommersiell” metod för att organisera/effektivisera sig. Har förvisso endast lyssnat sedan GTD del 5 så ni kan ha pratat om detta tidigare. Om inte, så vore det intressant om ni kunde decoda problemet och vilka prestationsmått som kan ge en signal till en själv när produktiviteten är låg/normal/hög.
Anledningen till detta är för att fokusera mer på problemet än att försöka förstå vilka metoder/verktyger som finns tillgängliga och som man ”måste” använda.
”The problem with focusing on the means instead of the goal is that the connection between the means and the goal is not the same for everyone; the same means do not necessarily always lead to the same goal.” – This is Lean
Daniel Bergman säger:
Hej Hugo,
Jag har lagt till detta i vår bruttolista över ämnen att prata om, speciellt det du skriver om prestationsmått. Är inte helt med på vad du menar med en kommersiell metod – du får gärna förtydliga det.
Angående fokus på problemet i stället för metoderna/verktygen håller jag med dig. Jag har två reflektioner på detta:
1) GTD löser för mig problemet att inte känna kontroll över vardagen samt problemet att tappa bort åtaganden eller leveranser. Detta i kombination med ett ramverk för att lättare veta vad jag ska prioritera – de olika fokusnivåerna i livet. Jag har testat många olika verktyg för att angripa det här, men GTD är det enda som hållit ihop under längre tid för mig.
2) GTD-metodiken är inget substitut till problemidentifiering och problemlösning, snarare ett komplement. I många av de projekt jag har i mitt system har det första steget varit något i stil med ”lägg 15 minuter på att ta reda på vad detta egentligen handlar om” eller ”gör första stegen i en A3-analys av problemet”.
På samma sätt som att Lean egentligen inte ger verktygen för att lösa dina problem, bara verktygen att få upp dem till ytan och tydliggöra dem, skulle jag inte säga att GTD ett verktyg för att få saker gjort (trots att titeln på den svenska översättningen är just det). Det är snarare ett sätt att enklare se en helhetsbild av åtaganden och möjliga nästa åtgärder, i syfte att lättare veta var du ska investera din tid.