Recension: Hit The Mark!

HHit the markit The Mark! är en e-bok skriven av Jim Woods och Erik Fisher. Erik är för mig mest känd för sin podcast Beyond the To-Do List. Den publiceras en gång i veckan via nätverket NoodleMX. Jim är författare och coach och har skrivit ett flertal böcker tidigare bland annat Ready, Aim, Fire! tillsammans med Erik som handlar om att lära sig att sätta mål. Hit The Mark! är uppföljaren till den boken och handlar om att hitta tid och energi för att kunna fokusera. Det är en ganska kort bok på ca 50 sidor så det är fullt möjligt att läsa den i ett svep. Boken är indelad i tre delar som ger ett bra flyt och det känns väldigt naturligt och lättläst.

Första delen: Fokus

I den första delen så definieras vad fokus är och hur du uppnår det. Sen går man igenom olika former av fokus som att fokusera på sig själv och sina styrkor. Det berättas med korta exempel och anekdoter som ger en personlig känsla och en anknytning, för mig blir det också mer verkligt och lättare att ta till mig. Efter det så får vi veta olika saker som kan hjälpa dig att hitta fokus, vad som gör att du tappar fokus och hur du minimerar detta. Det är också tips på disciplin, prokastinering, varför du ska sätta gränser, inte göra fler saker samtidigt och vikten av att lära sig säga nej.

Time + Intentional Practice = Development of Skills

Skills + Time + Intentional Application = Success

Andra delen: Tid

Här går han igenom både hur du kan använda din tid och vid vilken tid du ska göra vad. Han går också igenom hur du hittar din ”Prime Time”, hur du ”sparar” tid, hur du hanterar avbrott och nyttan av att använda en timer. Han belyser även vikten av att du analyserar din tid för att se hur mycket tid du lägger på olika saker. Det är bästa metoden för att se om du använder din tid till rätt saker.

Time is the most valuable currency you have. Hours spent on email equals time you can’t play with your kids. You only get one life.

Tredje delen: Energi

Här är det enkla handfasta tips som gås igenom och det handlar om sömn, matvanor och träning. Att du ska planera dina uppgifter efter din energinivå men också hur du får en extra kick när energin börjar dala och varför du inte ska använda digitala prylar på morgon eller kväll.

Listen to your body and take care of yourself. Take a nap when you need it. Spend time in reflection. Discover what works best for you.

Sammanfattning

För dig som följer med i produktivitetsvängen så är det inte mycket som är helt nytt och jag har hört de flesta förslagen och metoderna i olika bloggar eller podcast. Men det gör inget för mig för boken är så bra upplagd och han knyter ihop det till en helhet som jag inte kände att jag haft tidigare. Råden är ganska korta men ger tillräckligt med information och blir aldrig tråkiga eller utdragna. Detta gör att jag blir väldigt motiverad att testa och komma tillbaka till boken vid ett senare tillfälle. Jag rekommenderar boken både till den som är ny inom produktivitet, men även till den som läst en del och har kommit en bit på vägen. Boken finns ännu bara i Kindle-version och köps via Amazon.

Denna bokrecension är ett gästinlägg skrivet av Johan Gustaphzon. Johan är en applenörd med stort intresse för produktivitet. Johan är grundare av appleyra.se där han skriver om Apple och framförallt iOS och appar. Du kan även kontakta honom på Twitter.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>