9 steg till att komma igång med löpningen – för icke-löpare

Svårt att komma ur soffan om kvällarna? Hittar inte tid till träning? Har inte den rätta kroppsbyggnaden för att springa? Undanflykterna är många och jag kan dem allihop. Men nu har jag testat appen c25k – Couch to 5k, och är inne på min åttonde vecka som regelbunden löpare.

Själv har jag, oavsett perioder då jag tränat mycket eller lite i mitt liv, alltid trott att jag inte ”kan” springa, tyckt att det är så otroligt tråkigt eller att jag måste ha en boll att jaga innan benen rör sig.

Det är dock få träningsformer som är så enkla och flexibla i form av tid, miljö eller behov av utrustning och sällskap som just löpning. Många faktorer bidrog till att jag tyckte det var värt att ge det en chans.

Allt blir dock lättare med en coach. Appen ”c25k” är designad för att få vem som helst att kliva upp från soffan till att springa 5 km eller i 30 minuter. Allt detta på 8 veckor. Styrkan ligger i att det är en sådan försiktig start där man alternerar gång och jogg, till en början väldigt korta sträckor, för att steg för steg bygga styrka och uthållighet.

9 steg som fick mig att komma igång med löpningen:

 1. Jag läste boken ”Heja, heja!” av Martina Haag som är en bok just för icke-löpare.
 2. Jag köpte ett par riktiga joggingskor. Riktiga som i inte de billigaste, inte de dyraste och inte de snyggaste, utan de som satt rätt på foten och som killen i affären rekommenderade.
 3. Jag laddade ner appen c25k och tänkte att startnivån på 60 sekunder borde väl till och med jag klara.
 4. Jag sökte efter springlista på Spotify och valde en av de första jag hittade – ”Running low tempo <140 bpm”. Dvs. jag la inte ned timtals med tid på att välja ut de mest peppande roliga låtarna jag kunde hitta.
 5. Jag ignorerade undanflykter som semester, motivationsnivå, väder, tid på dygnet etc. och bara gjorde.
 6. Jag belönade mig själv efter ett par veckor med att köpa grejer som definitivt inte är ett måste, men som gör det lite roligare och lättare. Ett sportarmband till iPhone efter vecka 3, bekväma springsockar vecka 4, snygga löpartajts vecka 6.
 7. Jag har mottot att hellre springa långsamt än att ge upp och börja gå. Detta gör också att jag nästan enbart styr efter appens tid, och inte efter distans. Det gör att jag kanske inte når 5 km på 8 veckor, men likväl får jag rumpan ur soffan.
 8. Jag har nästan uteslutande valt trevliga skogsstigar där jag ofta mött olika djur som gett stunden extra energi.
 9. Jag har parallellt med apparna c25k och Spotify kört Runkeeper för att kunna följa upp distans och hastighet, vilka också är faktorer som kan verka motiverande och gör det roligare.

Fördelar med c25k

 • Enkelt: Coachen i telefonen säger åt dig när du ska springa och när du ska gå samt hur långt du har kvar. Du behöver alltså inte tänka.
 • Intuitivt gränssnitt
 • Gratis
 • Efter att du klarat av programmet finns en uppföljare som går ut på att springa 10 km.

Nackdelar med c25k

 • Distansen anges i miles, trots att appen går ut på att springa 5 km. Detta löser jag med Runkeeper.
Annons:

En tanke om “9 steg till att komma igång med löpningen – för icke-löpare

 1. Jag förstår att många inte tycker sig ha tid till träning och att löpning därför är det självklara valet då det tar relativt lite tid. Men om jag få ge ett råd till folk angående hur man motiverar sig till träning så är det:
  Hitta en träningsform som är så kul att du faktiskt vill utföra den. Det finns! Jag har löptränat mycket (sprungit lidingö etc) i många år, men det är ju sjukt tråkigt. Man måste ju piska sig själv ut på varenda pass. Att det blir lättare när man är vältränad är ren lögn, det är faktiskt lättare i början när man åtminstone utvecklas snabbt. Jag kör tex orientering, det är som natt och dag. Man längtar efter nästa orienteringspass. Likadant verkar det vara med klättring, folk blir helt fast. Parcour och dans likaså. Ge inte upp gott folk, det finns rolig träning, där du inte behöver en coach för att träna utan snarare för att sluta prioritera träning framför viktigare saker.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>