Recension: Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna

Kan man verkligen bli mer stresstålig, kreativ och till och med smartare av att röra på sig? Hänger verkligen kropp och knopp ihop? Jomenvisst menar Anders Hansen som är överläkare i psykiatri och författare till boken ”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna.” 

I boken går han igenom hur hjärnan påverkas av stress och träning. Vi får bekanta oss med de processer, substanser, körtlar och mojänger som påverkar hur hjärnan utvecklas och dör.

Som läsare får jag läsa om en uppsjö mer eller mindre spektakulära experiment som bidragit till att ta reda på hur den mänskliga hjärnan verkligen fungerar. Det är minst sagt både intressant och tankeväckande.

Då och då blir texten fackspråkstung, men aldrig så att jag som läsare lämnas i sticket. Snarare bidrar det till att budskapet blir än mer trovärdigt.

Och budskapet förmedlas ordentligt. Flera gånger: din hjärna mår bra av att du tränar, helst löpträning. Det är nästan så att budskapet känns övertydligt och jag tänker ”jaja, jag har fattat grejen, sluta tjata”.

För mig fungerade boken mest som en översikt av hur hjärnan fungerar och hur den påverkas av stress och vad som är viktigt för att den ska fungera bra. Träningsaspekten av ämnet var förvisso intressant men inte den stora behållningen.

Så om du är nyfiken på vad som egentligen händer i din hjärna och vad du kan göra för att stärka den (spoiler: träna) så är Hjärnstark verkligen värd att läsa.

Hjärnstark finns på Adlibris som pappersbok och e-bok.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>