När kommer tunnelbanan?

Johannes har tidigare skrivit om hur man hittar den bästa platsen på tunnelbanetåget, men innan man kan ta den i besittning måste tåget ankomma plattformen. Nu kan man tro att det bara är att titta på skyltarna för att veta hur lång tid det är tills vagnarna rullar in, men som alla som har åkt tunnelbana vet är inte alltid detta fallet.

Skyltarna är en god hjälp, men innehåller faktiskt mer information än man kan tro vid en första anblick – framför allt i de situationer när trafiken inte går som den borde. 

Tricket är enkelt: observera närvaro eller frånvaro av punkt efter minutangivelsen.

Tider utan punkt, som i ”Akalla 3 min” i bilden ovan, visar att informationssystemet har koll på var på banan tåget är. Skulle något hända som gör att tåget blir något senare tänjs minuterna ut (till så kallade SL-minuter) och 3 min fortsätter vara 3 min längre än 60 sekunder.

Tider med punkt efter är tidtabellstider. Dessa används när tåget i fråga inte har avgått från ändhållplatsen ännu, som i ”Akalla 16 min.” ovan där tåget inte ännu lämnat Kungsträdgården, eller när systemet har tappat bort ett tåg.

Jag åker ofta från Kista, två stationer från en ändhållplats på Blå linje. Det är inte alls ovanligt att se skyltarna där räkna ned ”3 min.”, ”2 min.”, ”1 min.”, ”3 min”. I detta fallet har tåget varit en eller två minuter sent vid avgång och skyltarna växlar tillbaka till faktisk tid så fort det avgått. Har man koll på detta slipper man trotsa snöstormar ute på plattformen utan kan stå inomhus tills tåget faktiskt är på väg att ankomma på riktigt.

Vad händer om punkt-tiderna räknar ned till noll då? Skyltarna växlar då till att räkna ned ”övertidsminuter” med blinkande asterisker. **** blir *** blir ** blir *. Skulle tåget fortfarande inte ha dykt upp rycker systemet på axlarna och byter till att visa nästa tåg enligt tidtabell.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>