3 sätt att få ett café i huvudet

Ibland är det bara för tyst i omgivningen när man försöker arbeta. Tystnaden gör att man hör sina egna andetag och varje tanke dånar som ekon mellan hjärnhalvorna. I de fallen är ju en enklaste lösningen att sätta på lite musik. Men genast fylls då tankarna med associationer till låttexter och beats.

Men man vill ändå av någon anledning ha något i öronen. Jag brukar tänka på att det är som att ett av sinnena – hörseln – vill få fullt upp av något som det medvetna inte behöver bry sig om. Och när ett sinne liksom klarar sig själv kan hjärnan tänka på annat.

En lagom nivå omgivningsljud har visat sig bidra till att man tänker mer kreativt och jobbar bättre. Och litar du inte på det jag skriver kan du lita på vad någon annan skriver här. Dessutom har Daniel tidigare skrivit här på bloggen om hur man stänger omvärlden ute med ljud.

Som tur är finns det en uppsjö tjänster och appar med omgivningsljud som stör ut tystnaden utan att fylla ditt huvud med andras tankar. Jag har testat tre appar med omgivningsljud. Alla tre är till iOS.

coffitivityCoffitivity

En enkel och snygg app som har tre olika Caféljud med de beskrivande namnen morning murmur, university undertones och lunchtime lounge. Förutom ett irriterande hack mitt i sorlet är ljudkvaliteten bra. Det går inte att urskilja vad folk säger utan allt flyter ihop till en bra bakgrundsmatta.

Coffitivity är gratis och finns att hämta här.

milieuMilieu

Milieu bjuder på ett större utbud miljöljud. Förutom ett cafeljud kan man låta sina öron vila till ljudet av regn, vågskvalp (med lite skrikande barn i bakgrunden), skogsljud, katedralmummel eller ett abstrakt sus (tänk motorsurr från ett rymdskepp i en sci-fi-rulle.)

Appen är i grunden gratis men vill du få tillgång till alla miljöer får du hosta upp 7 spänn. Här kan du hämta appen.

ambient cafeAmbient cafe

Ambient cafe är den dyraste och fulaste av de appar jag testat. Förutom de gamla klassikerna cafe, regn och vågor kan man låta hjärnan flyta ut till ljudet av tåg, vitt brus, en fontän och syrsor på ett fält. Dessutom finns ett spår med lekande barn som tyvärr irriterar mig mer snarare än lugnar och fokuserar.

Ambient cafe kostar 22 kronor och finns att ladda ner här.

Slutsats

Av de tre appar jag testat fastnade jag för Coffitivity. Den är enkel, snygg och gör det den ska utan knussel. Att den är helt kostnadsfri är bara bonus.

Om du inte sitter med i iPhone i fickan utan har en Androidlur vill Daniel tipsa om appen White Noise.

Har du tips på fler appar eller sätt att blocka ut ljudet utifrån? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet!

Annons:

En tanke om “3 sätt att få ett café i huvudet

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>