Två hemligheter som höjer din flödeseffektivitet

noun_109329_ccAtt få saker gjorda handlar i grund och botten om flödeseffektivitet. Flödeseffektivitet innebär att du snabbt och effektivt får ogjorda saker gjorda. Och den som kvickt får saker ur händerna får mer tid över att göra annat.

Genom att fokusera på flödeseffektivitet undviker du att ha flera projekt igång samtidigt och slipper ha ha många bollar i luften. Och ju färre bollar i luften desto färre riskerar du att tappa.

Men hur höjer man flödeseffektiviteten? Finns det något hemligt recept? Eller något piller man kan ta? Nej det är faktiskt inte så svårt. För att maximera din flödeseffektivitet ska du egentligen bara fokusera på två saker. 

Börja

Ingenting blir gjort om man inte börjar. Även en tiomilaresa börjar med ett steg. Svälj den fulaste grodan först. Ja, flosklerna om hur viktigt det är att börja är otaliga. Men ibland kan uppgiften du har framför dig verka svår och oöverstiglig. Dessvärre finns det bara ett sätt att få den gjord. Och det är att börja.

Vi har tidigare skrivit om Ziegarnik-effekten som handlar om att vi har större benägenhet att avsluta saker som vi väl börjat på. När du väl lagt upp skyddspapp på golvet kan du lika gärna måla rummet.

Skulle du ha svårt att börja kan du testa pomodorotekniken och lova dig själv att jobba 20 minuter på en uppgift. Känns det fortfarande oöverkomligt, testa att bara jobba fem, eller en minut på uppgiften. Chansen är stor att du råkar jobba längre än så.

Sluta

Hur många grejer hemma och på jobbet har du som är nästan klara? Saker som bara behöver en liten insats till innan du kan bocka av hela projektet? En offert som behöver kontrollräknas, en reseräkning som ska sammanställas, lister som ska sättas upp. Alla de här oavslutade projekten ligger och gnager och morrar i ett hörn av din hjärna.

Se till att tydligt definiera när ett projekt är klart och avslutat. Hur ser det ut då? Att sy gardiner klart kanske inte bara innebär att gardinerna är sydda. De kanske ska vara upphängda och symaskinen ska vara inställd i sitt skåp för att projektet ska vara avslutat.

 

Genom att fokusera på att avsluta projekt samlar du inte något bråte eller dåligt samvete i i huvudet. Ibland kan det vara bättre att avsluta ett projekt istället för att söka perfektion och aldrig bli klar. För ingen har ju nytta av en halvbyggd altan.

Hur gör du för att hålla uppe flödeseffektiviteten? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>