STAR hjälper dig fånga publiken

KonferensDu har fått eftermiddagspasset. De torra bullarna är nersköljda med det beska kaffet och konferensdeltagarna, som egentligen är där för att de inte vill göra det de egentligen ska göra, börjar sätta sig tillrätta i den kvava konferenslokalen. Sakta sjunker sorlet och det är dags för dig att starta din presentation.

Antingen börjar du som vanligt med ”Hej, jag heter Anders Andersson och jag jobbar som mellanchef på Firman. För det första vill jag säga att det är väldigt roligt att vara här”, eller så börjar du på ett sätt som fångar publikens intresse och leder dem in till budskapet du vill förmedla. 

En bra minnesregel som jag såg i en youtube-film  (som ironiskt nog inte fångar någons intresse de första sekundrarna) är STAR. STAR är en förkortning för fyra metoder att börja en presentation och fånga publikens intresse.

S:et står för startle, alltså ”upprör”. Nu kanske du inte ska börja med att skrämma din publik, men att börja med ett uppseendeväckande fakta eller något övveraskande väcker åhörarnas intresse.

T:et står för ”tell a story”. Har du varit med om något som på ett bra sätt beskriver det du ska prata om, tveka inte att berätta den historien. Enkelt uttryckt är det enda kravet på en berättelse att den har en start, en mitten och ett slut. Svårare än så behöver det inte vara.

A:et står för ”ask a question”. ”Hur många här inne har sett filmen rädda Willy?” kan vara ett utmärkt sätt att börja en presentation om späckhuggare.

R står för ”recite”. Alltså deklamera. Jag skulle snarare rekommendera att citera. Du kan snylta på andras visdom genom att citera dem.

Det bästa är om du i slutet av din presentation dessutom kan återknyta till din start genom att lugna, avsluta historien, svara på frågan eller leverera ett citat som knyter ihop ditt budskap.

För er som mot förmodan är sugna på att se den något undermåliga youtube-filmen så finns den här.

Annons:

En tanke om “STAR hjälper dig fånga publiken

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>