Spara tid med kortkommandon

Det finns en kraftig produktivitetshöjare när det kommer till att arbeta i datormiljö: kortkommandon. Du arbetar förmodligen då och då i kontorsprogram som exempelvis Word, Excel, Outlook eller OpenOffice och i alla sådana program finns möjligheten att göra de allra flesta kommandon med hjälp av tangentbordskombinationer och inte enbart genom att klicka på knappar med musen.

Eftersom du i de flesta fall redan sitter med händerna på tangentbordet för att skriva saker sparar kortkommandon dig tiden det tar att sträcka dig efter pekdonet, sikta in dig på rätt knapp, klicka, släppa och flytta tillbaka handen till tangentbordet. Även om det är en rörelse som kanske bara tar 3-5 sekunder att göra blir det mycket tid över en dag eller ett år. Du bryter dessutom ditt fokus varje gång du måste först jaga rätt på musen och sedan hitta rätt ställe att flytta pekaren till.

Vad är bästa metoden att lära sig lite kortkommandon då? Börja enkelt med sådana saker som ctrl+s (i Windows) för att spara dokument och andra sådana generella kommandon som fungerar i de flesta program. När väl de sitter i ryggraden kan du lägga till fler kortkommandon i din repertoar.

edit-menyn i evernoteHur vet du vilka som finns? Dels finns det listor på nätet att kika i, men du kan även gå till programmen själva och titta runt i menyerna. Skärmdumpen till vänster är exempelvis tagen från Evernotes redigera-meny och visar tydligt vad du kan använda för tangentkombinationer för att nå alla de val som finns där.

I Windows kan du även använda alt-tangenten. Ett tryck på den gör att menyer får understrykningar på vissa bokstäver (eller i nyare versioner av Windows små popup-bokstäver). Om du trycker på motsvarade tangent öppnar sig det alternativet. Exempelvis öppnar trycksekvensen alt e redigera-menyn i de flesta Office-program. Med denna metod kan du snabbt navigera dig djupt i krångliga menyer. Att autojustera bredden på celler i Excel är exempelvis alt o c a. Inte uppenbart, men när väl kombinationen sitter så är det sjukt mycket snabbare än att med pekaren hitta de få pixlar där du kan dra i kolumnrubrikerna för att göra dem lagom stora. Se även ett gammalt inlägg om Excels funktioner för att klistra in – ett av de riktigt bra ninjatricken.

Annons:

En tanke om “Spara tid med kortkommandon

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>