Snabba upp din Mac med iCare

Efter en uppgradering av mitt operativsystem till senaste Mac OSX Mavericks, har jag frotterat bland de senaste programmen i App Store som kan hjälpa mig att underhålla min Macbook Pro. Med ett bra underhåll som till exempel rensar bort onödig data och frigör minne, kan jag alltid hålla min Mac snabb och samtidigt minimera risken för oväntade prestandaproblem.

Jag fastnade för detta enkla program för 38,00 kr som heter iCare. Programmet hjälper mig med flera saker men i första hand med att städa bort onödig data från hårddisken, komplett (!) avinstallera program och frigöra minne om datorn skulle gå lite trögt. Jag tänkte gå igenom dessa funktioner lite närmare då det är dessa jag är nöjdast med: System cleanup, Uninstaller och Memory optimization.

System cleanup

iCare - System cleanup under progress
Inte svårare att köra igång än att välja System cleanup och klicka på Scan. När iCare kört klart presenteras en lista över vad programmet vill ta bort och hur mycket utrymme det tar på din hårddisk. Programmet letar till exempel efter diverse cache (cache är enkelt beskrivet som förhandslagring av datafiler) och gamla loggfiler, data som inte längre används men som inte naturligt rensats bort av program eller operativsystem. Det du inte vill ta bort bocka du ur från listan. Ett tips om du har ett stort iPhoto-bibliotek, är att ta det försiktigt eller alternativt undvika att rensa cachen av iPhoto då det kan påverka hur dina bilder förhandgranskas i iPhoto.

Uninstaller

iCare - Uninstaller
Efter att du har valt Uninstaller från programmenyn, kan du med ett klick få upp en meny där du letar igenom filsystemet efter programmet du vill avinstallera. Välj programmet och iCare ger dig en lista på programfiler och dess tillhörande datafiler som bör tas bort om programmet ska raderas helt. Enkelt och användarvänligt gränssnitt, som allt annat i programmet.

Memory optimization

iCare - Memory optimization
Under Memory optimization får du direkt en överblick på hur minnet i din dator för tillfället används – hur mycket som är ledigt, aktivt, inaktivt och låst till olika program. Genom ett klick frigör iCare så mycket som möjligt av minnet som den kan till att vara ledigt och tillgängligt att användas.

Efter att jag körde första gången så märkte jag direkt resultat. Min Mac höll på att hänga sig lite och uppvisa väntetider när jag bytte program, men så körde jag iCare och vips var väntetiderna borta då programmet frigjort en 1,5 GB minne.

Hur gör du för att hålla din dator i trim? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Annons:

2 tankar om “Snabba upp din Mac med iCare

  1. Programmet är säkert jättebra, men varför denna pinupbild på alla dialogrutor? Känns ganska oseriöst tycker jag. Undrar vad programmakarna vill komma med det?

    • Erik Börjesson säger:

      Jag håller med, tycker också att det är lite konstigt och drar ned lite intrycket. Jag tror de vill väcka någon uppmärksamhet, försökte hitta någon information om de som står bakom programmet Foxmacx men hittar inget så det utlämnar oss att ”anta” lite.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>