Säg NIX till reklam i brevlådan

För några veckor sedan tipsade jag om hur du kunde få mer tid över genom att inte spendera den på telefonsäljare och reklam.

Den här gången går vi lite mer på djupet och försöker minimera flödet in i våra brevlådor genom att registrera oss i NIX adresserat och SPAR. Samt genom att sätta upp en trevlig skylt.

Till att börja med behöver vi utreda vad som ramlar in i din brevlåda. Det finns generellt två typer av reklam: adresserad och oadresserad. Utöver det får du säkerligen även, vilket du kommer märka senare i år om inte redan: politisk information, enkäter, marknadsundersökningar eller liknande. Denna typ av samhällsinformation kan vi ”tyvärr”(utifrån inläggets perspektiv) inte stoppa då den omfattas av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Men reklamen, den kan vi i alla fall begränsa.

NIX adresserat och SPAR

Adresserad reklam är reklam som kommer till dig med ditt namn och din adress på. NIX adresserat är ett spärregister, likt NIX-Telefon som vi skrivit om tidigare, där du genom att anmäla dig via deras telefonnummer 020 55 70 00 får en blankett hemskickad. Denna fyller du i för samtliga i hushållet som ska slippa adresserad reklam och skickar tillbaka. Kostnaden för portot tillkommer, inget annat.

SPAR, som vi också tog upp sist, är Statens personadressregister. Här kan du anmäla att de inte ska lämna ut dina uppgifter när företag vill köpa nya adresser att skicka sin reklam till. Det gör du via deras webbformulär.

En trevlig skylt

Oadresserad reklam är generell reklam som oftast tar mest plats i brevlådan. Enda sättet att försvara sig mot storboven i sammanhanget är att sätta upp en skylt där reklam undanbedes. Branschorganisationerna har kommit överens med Konsumentverket om att respektera skyltarna och ska inte dela ut reklam till de som har dem synligt. Skulle det ändå ske kan du anmäla dem till Konsumentverket här.

Precis som med metoderna ovan för adresserad reklam biter inte skylten på samhällsinformation av samma anledningar som tidigare. Sett utanför perspektivet för detta blogginlägg är det en positivt sak, då det är en del av ett demokratiskt samhälle. Vilket jag tycker är trevligt.

På tal om trevligt så vill jag föreslå att om du ska sätta upp en skylt, gör den trevlig. Här är några tips för inspiration.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>