Så slipper du sortera strumpor

Strumpor i olika färger och former måste paras ihop efter tvätten, och jag har provat många metoder för att göra det så roligt som möjligt. Att titta på TV samtidigt, lyssna på ljudbok, tävla med mig själv i antal strumpor per minut eller helt sonika strunta i att sortera och para ihop dem när de används. Inget hjälper, det är fortfarande vansinnigt tråkigt att sortera strumpor. Kanske kan vi slippa detta med hjälp av clips?

Strumpclips finns i olika varianter och har ett gemensamt användningsområde: para ihop strumporna redan innan du lägger dem i tvättkorgen, låt clipset följa med in i tvättmaskinen och upp på torkställningen. Du tar av clipset först när du använder strumpan, på detta sätt behöver du aldrig mer sortera dina strumpor. Jag har provat olika produkter de senaste åren och idén är lika enkel som genialisk. Min erfarenhet är dock att strumpclips endast är 20% av lösningen, resterande 80% heter rutiner. När du har köpt ett paket med clips så behöver du gå igenom följande checklista:

 • Hitta en bra plats för dina clips, skruva exempelvis upp en gammal plastmugg bredvid tvättkorgen så att du alltid har dem på samma ställe.
 • Ta för vana att alltid lägga tillbaka använda clips i muggen, eller ha en ”avlämningsmugg” vid strumplådan som du regelbundet tömmer i den mugg som står vid tvättkorgen.
 • Köp tillräckligt många clips så att det aldrig blir brist på dem, hellre för många än för få.
 • Prata med din familj: är alla med på detta? Kan det göras till en rolig grej för barnen där de får varsin clipsfärg?
 • Tvinga dig själv och din familj att använda clips i ett par veckor så att det till slut blir en vana för alla. Det ska kännas konstigt att inte använda clips.

Om du tror att du kan lösa alla dessa punkter så är det bara att beställa dina favoritclips. Annars är det nog lika bra att låta bli, de kommer bara att hamna på hyllan oanvända.

Här är lite förslag på clips. Jag tycker inte att någon är bättre eller sämre, det handlar mer om tycke och smak:

Har du hittat någonting ännu bättre eller har du egna erfarenheter i ämnet? Skriv gärna en kommentar nedan.

Annons:

24 tankar om “Så slipper du sortera strumpor

 1. Cornucopias Lars Wilderäng skrev en rätt intressant sak. Dels använder han två kulörer (svart och grått). Sedan slänger han alla strumpor av en kulör när 3 av 10 (om jag inte minns fel) har gått sönder. Därför då är sannolikt även de andra 7 av 10 paren nedslitna och på väg att gå sönder.

  • Andreas Piirimets säger:

   Kul att se er klicklösning, Nicklas!

   Jag har dock gått över till att endast använda en sorts svart strumpa till allt, på så sätt så har jag rationaliserat bort sorterandet helt. Tack ändå för erbjudandet!

   • Tack för återkopplingen, Andreas!

    Jag har själv också försökt använda endast en sort – för det mesta svarta New Body som mina barn har sålt i skolan.

    Men med tiden hamnar en sliten och grådaskig strumpa tillsammans med en ny. Har man otur är det dessutom hål på en av två strumpor i ett par, medan den andra är som ny.

    Med tryckknappar som håller ihop strumporna säkrar man att de följer varandra genom sin livslängd. När den ena i ett par går sönder, så slänger man båda. Det är ju då ändå bara en tidsfråga innan den andra strumpan i paret går sönder.

    Dessutom slipper man momentet med att rulla ihop strumporna efter torkning. Och man hänger dem på tork som ett par – alltså bara hälften så mycket jobb även i det momentet.

    Se gärna vår film på hemsidan. Där presenteras fördelarna ganska tydligt.

    Erbjudandet kvarstår, bara hör av dig om du blir sugen på att testa.

 2. Mikael Nyman säger:

  Nej, ni trampar runt lösningen. Hitta en eller två sorters strumpor av känt märke, vilket garanterar de kommer att finnas i framtiden. Köp 20-25 direkt av dessa. Släng alla andra. Nu är det slutsorterat!

 3. Sockmaster säljer ”Sockmatch” som är beprövad sedan många år tillbaka. Många som haft produkten i mer än 10 år köper nu nya clips i nya färger! Inte för att de gamla gått sönder utan för att man behöver fler! Se http://www.sockmaster.se för information och youtube-klipp på hur den fungerar.

  • Var på väg att köpa en andra omgång för några år sedan men slutade med att jag hittade någon på blocket som sålde ut för ca 90 öre/stycken :)

 4. Christian säger:

  Har kört på clips i 7-8 år sedan mina klasskompisar på gymnasiet sålde det som UF-företag. Köpte 4 paket direkt och dessa används fortfarande. Skulle nog inte klara mig utan dessa. Sen är jag extremt känslig för att ha två olika strumpor på mig, oavsett om färgen är rätt.

 5. Jag tvättar mina strumpor i tvättpåsar och sorterar dem vid hängning i torkskåpet. Fungerat i fem år nu. Aldrig en udda strumpa.

 6. Oj oj vad jobbigt det verkar med klipps och system och hålla på. Jag föredrar följande sätt:

  Ha endast en färg på strumpor (förslagsvis svart) som grund. En färg, en modell, där alla passar med alla. Köp ett stort gäng nya på en gång. Sen vräker du bara ner dina strumpor i strumplådan utan att para ihop. Vill du ha några färgglada som komplement går det bra, eftersom de sticker ut rätt bra bland de svarta, men inte tio tusen olika sorters strumpor. Ett annat trick är att alltid köpa två par av de färgglada, för att öka sannolikheten att hitta ett par snabbt. Men sortera? nej.

  • Hej Anna! Jag kör på båda. ICAs standard herrstrumpor svarta 10 pack 99 kr (Y)
   Däremot blir de olika slitna och liknande. Men det viktigaste är ju att sluta sortera :)

 7. 1) Jag är alltid supernoga med att para ihop mina strumpor när jag tar av dem (i varandra). Väldigt ovanligt att två lösa strumpor ligger framme.
  2) Bäst är helt klart att para ihop strumporna när man lägger dem i tvätten. Däremot är jag lat så jag parar oftast bara ihop dem med varandra. Min sambo gillar inte att sätta på klämmor så det finns en överhängande risk att strumpor inte paras ihop om hon tvättar :'(
  3) När det är dags att tvätta slänger jag fram allt av rätt kulör nedanför tvättmaskin. Slänger in saker i tvätten. Finner jag oparade strumpor så slänger jag dem åt sidan.
  4) Därefter har jag en liten öppen burk i badrumsskåpet 0,5 m bort. Jag uppskattar antalet strumpor som är kvar (5-10 styck). Stoppar in 5-10 röda sockmatchers i munnen (jag har varit dum nog att slänga konsolen) och krokar ihop par för för innan jag slänger in dem i tvättmaskinen.
  5) Jag hänger strumpor med klipp kvar.
  6) Jag slänger ren tvätt på sängen.
  7) När det är dags att lägga in i garderob krokar jag av dem, lägger sockmatcher i fönstret. Är jag stressad slänger jag bara in strumporna och krokar av när jag ska använda strumporna.
  8) Vi tillfälle flyttar jag tillbaka krokar till låda i hallen.

  Dvs när det gäller placering av krokar så tror jag det är viktigt att placera dem i närheten där man vill kroka. Jag har mina mittemellan tvättkort och tvättmaskin. För de som har tvättkorg i sovrummet (och vill kroka direkt) så bör man kanske ha sina sockmatchers där :)

  Over and out ;)

 8. Hej!

  Har använt strumpsorterar i 10 år nu. Jag vägrar sortera strumpor, det är inte värdigt en människa när det finns hjälpmedel. Sockmatch har jag använt. Lyxigaste och bästa produkten. Det finns även en amerikansk färgglad produkt (http://www.sockmatchers.com/). Den fungerar ganska bra men kan vara svår att få på och lämnar ibland rynkor. Vad jag gjorde (istället för att betala 40 kr/5 pack) var att jag köpte kabelhållare (http://www.rapidonline.com/cables-connectors/trutie-cable-twist-ties-73212) från ebay. Fick 500 stycken för 20 kr. Helt klart billigast men inte lyxigaste lösningen (sockmatch mycket bättre).

  // Emil

  Ps. För den som använder sockmatch så använder man ställningen på hemsidan. Pinsamt nog har jag själv med fingrar tryckt på clips tills jag insåg att det går snabbare att göra omvänd giljotin på strumporna.

  • Andreas Piirimets säger:

   Intressant!

   Hur ser flödet ut? Har du en låda med kabelhållare intill tvättkorgen så att du sätter ihop strumporna innan du lägger dem i tvätten, och motsvarande låda vid strumpkorgen som du lägger ifrån dig kabelhållarna när du tar ett par strumpor?

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>