Vad är egentligen mindfulness och hur får det mig produktivare?

I ett tidigare inlägg så har vi tipsat om 5 sätt att hantera stress, vara av ett av tipsen var mindfulness. Vi gav där en snabb inblick i hur just du kunde praktisera det i vardagen. Jag tänkte förklara lite närmare vad mindfulness egentligen är och varför det kan hjälpa oss att i slutändan bli mer produktiva.

Mindfulness beskrivs på svenska med termen ”medveten närvaro”, som är ett tillstånd du vill uppnå där du är mer närvarande i nuet. Genom att vara mer närvarande i nuet kan du slappna av både kropp och själ, och resultatet är ett ökat fokus och medvetande på det som händer omkring dig just där och då. Medveten närvaro kan du praktisera genom enkla andningsövningar beskrivet i vår tidigare bloggpost om olika sätt att hantera stress.

Du kanske inte tänker på det, för det gjorde i alla fall inte jag först, men väldigt mycket av dina handlingar sker på ”autopilot”. Forskare har dokumenterat att ca 90 % av alla dina tankar, ord och beteenden sker per automatik. Som tillägg till detta faktum har även forskare visat att vi tänker ca 65 000 tankar varav 60 000 tankar är samma tankar som vi tänkte föregående dag (!). Givet att så mycket bara sker utan att du riktigt tänker på det, så finns det stor potential att få ut mer produktivt arbete genom att öva på att fokusera mera och öka medvetenheten kring alla nya upplevelser som sker i nuet.

Med kontinuerlig träning och disciplin att ta sig de 5 minuter det tar att genomföra andningsövningarna så kan du uppnå ca 10-15% högre effektivitet samtidigt som den upplevda stressen minskar med ca 35%. Tänk dig hur mycket mer spännande saker du kan få tid att göra om du blir 15% effektivare på att hantera det du redan gör idag bara genom att göra några enkla andningsövningar, visst är det en kittlande tanke som du mest troligen inte hade tänkt redan igår?

Bild från Desiretoheal.com.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>