Fem anledningar att använda RSS

Med Internet föddes även uttrycket ”Information overload” som beskriver ett scenario där en person får för mycket information för att kunna klara av att fatta ett beslut.

Ett sätt att sålla bland och hantera all information på Internet är att använda RSS (numera omdöpt till ”Really Simple Syndication”). Nedan följer fem anledningar att använda, eller i alla fall testa, RSS. 

1. Få informationen till dig, istället för att hämta

RSS kan i sin enkelhet liknas med en prenumeration, på en blogg, en hemsida, eller annat slag av nyhetsflöde. Den stora fördelen med att använda RSS är alltså att du får informationen skickad till dig istället för att behöva besöka bloggen, hemsidan, eller vad du nu vill prenumerera på.

Du behöver inte längre följa upp nyheter. Uppgiften är delegerad och informationen skickas till dig i samband med att den publiceras.

2. Kontroll över informationsflödet

Eftersom du själv väljer vilka RSS-flöden du vill prenumerera på kan du få kontroll över ditt nyhetsintag. Du kan även ofta i en RSS-klient gruppera flödena i olika mappar eller kategorier för en tydligare överblick och möjlighet att sålla upp viss typ av information.

Du får även en tydligare historik över aktiva forum, till exempel DN.se eller Lifehacker som kan publicerar nyheter flera gånger per dag.

I vissa fall, som DN.se, kan du även specificera om du vill prenumerera på just sport,- kultur- eller ekonominyheterna för ytterligare kontroll.

3. Information samlad i samma ”kanal”, på olika enheter

Använder du en klient, som till exempel Google Reader, kan du även få ditt totala nyhetsflöde samlat på ett och samma ställe, tillsammans med en drös extra funktioner som ska underlätta ditt nyhetsintag. Jag använder Google Reader och detta innebär att jag kan läsa mitt nyhetsflöde på datorn hemma, (sällan på jobbet), i min iPhone på pendeln, i min iPad i soffan eller på fiket – med andra ord: när och där det passar mig.

Lifehacker har bett sina läsare sammanställa en top 5 lista här.

4. Enkelt att prenumerera

Det är ofta enkelt att prenumerera på RSS-flöden. De flesta sajter har en knapp, se nedan för exempel, längst ner eller till höger med en länk till deras RSS-flöde. Beroende på vad för klient du använder kan det variera lite men oftast är det bara 1-2 klick för att börja prenumererar på flödet. 

5. Slipp reklam och irrelevant information

Många sajter har idag reklam eller annan information som kan vara störande. Dessutom vill du, som jag ibland, inte se alla länkar till andra inlägg eller artiklar med störande bilder som tar onödig plats och uppmärksamhet.

RSS-klienter visar oftast till en början bara rubriker, och om du väljer ingressen, på ett blogginlägg. På så sätt kan du snabbt söka igenom och först när det blir intressant välja att se närmare på ett inlägg. Då ser du oftast bara det valda inlägget och ingen annan irrelevant information som stör.

Nackdelar med RSS?

Det finns självklart en del nackdelar med RSS och det kräver kanske ett visst användarbeteende. Det är såklart väldigt individuellt men vi listar några exempel på problemen som kan uppträda:

  • Det är lätt att bli för duktig på att prenumerera på RSS-flöden, med slutresultat att du får för mycket information så att du inte ser de verkligen intressanta och viktiga nyheterna (samma problem som RSS är tänkt att hantera.)
  • Det är enkelt att fastna och ”slösa” tid på att läsa sina RSS-flöden, allt är ju relevant och intressant.
  • I ens ambition att sålla så finns risken att annan, viktig, information missas då du inte längre ser övriga artiklar/inlägg som visas på en sajt.
Annons: