Minska väntetid i vardagen genom enkel proaktivitet – tänk Just In Time

iphone-no-batteryVi har tidigare beskrivit en av Leans huvudprinciper ”Just In Time” (JIT), det handlar i korthet om att minska slöseriet väntan. Vi vill helt enkelt inte behöva vänta onödigt mycket i vår vardag.

I vardagen kan det finnas många situationer som gör att du får onödig väntetid. Surfplattan är inte uppladdad vilket gör att du inte kan använda den förrän den är laddad, grillgallret är inte rengjort vilket gör att du måste rengöra det innan du börjar grilla, och så vidare.

Låt oss tänka JIT och eliminera detta slöseri genom gammal god proaktivitet.

Håll alltid mobiltelefonen uppladdad
Koppla in laddarkabeln direkt när du kommer hem, eller köp ett laddningsställ och ha som vana att alltid ställa mobilen där.

Håll träningsväskan packad
När du kommer hem från träningen, töm väskan och fyll direkt på med nya kläder, skor och handduk så att du kan greppa den direkt när du ska iväg nästa gång.

Håll bilen fulltankad
Ha som rutin att alltid fylla upp tanken vid lämpligt tillfälle så fort du passerat halv tank så att du slipper stå med tom tank när du har bråttom iväg.

Håll diskmaskinen tom
Se till att tömma diskmaskinen direkt efter en disk så att du alltid kan ställa ner din kopp i maskinen istället för på diskbänken. Är den tillräckligt tom för att klara nästa måltid med familjen? Om inte, kör igång den även om den inte är full så att den blir tom till nästa måltid.

För småbarnsföräldern: håll skötväskan packad
När du kommer hem från en tripp med bäbisen, fyll skötväskan direkt med blöjor och matburkar så att du snabbt kan greppa skötväskan när du ska ut nästa gång.

Har du fler proaktiva tips för vardagen? Använd gärna kommentarsfältet nedan.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>