Mall: Ha koll på kvarten

Ibland vill du veta vad som händer när, för att kanske till och med förstå varför något inträffar.

Senast detta hände mig var för någon månad sedan då jag ville få bättre koll på min sons dygnsrytm. Han är drygt ett år så det var inte någon form av föräldraspionage det handlade om, inte än i alla fall… Ambitionen var att skapa en stabilare vardag med lite tydligare rutiner.

För att kunna ta oss dit behövde vi först förstå var vi stod för tillfället. Därför tog jag fram en logg som hjälpte oss få koll på vad som hände när med en kvarts noggrannhet. Lagom noggrant för att kunna överblicka ett dygn.

Det visade sig att en god vän som arbetar som konsult fakturerar på kvarts-nivå tyckte att loggen skulle passa honom och hans kollegor ganska väl. Därför lägger jag upp en mall till loggen här och beskriver hur jag använt den. 

Det är som till synes inte ett så avancerat upplägg. Skriv in en notering när något inträffar och dra sedan ett streck tills dess att den slutar.

Koll på kvarten

Har du tur kanske du efter några dagar börjar se ett mönster, alternativ så ser du efter ett tag att rutiner börjar falla på plats. En personlig reflektion från en som varit med om det så är det trevligt att få bekräftat att förändringar börjar få grund.

Ett tips är att hålla nere antalet kategorier eller typer av saker du skriver ner. Börja övergripande och dyk djupare när du börjar se mönster. En vidareutveckling som min tidigare nämnda konsultvän tillämpar är olika färger för olika kategorier/kunder. Ger en lite bättre överblick.

Mallen finner du här: Koll på kvarten, 2013-09-22

Annons:

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>