5 sätt att få mest ut av konferensen

noun_139840Alla har vi varit där. På branschdagen, utbildningsdagen eller mässan. Ståbord och fikabröd, lax till lunch. Tanken är att vi ska lära oss något nytt och kanske knyta en och annan kontakt som kan vara bra att ha i framtiden.

Men hur gör man egentligen för att en heldagskonferens inte ska kännas som slöseri med tid? Här är fem grejer du kan tänka på för att maximera nyttan med konferensen. 

1. Fastslå syftet med varför du är där

Redan innan du anmäler dig bör du ställa dig frågan ”Varför ska jag vara där?”. (Är det någon annan, till exempel din chef, som anmält dig kan du fundera på varför den tycker att du ska vara där.) Är det för att lära dig så mycket som möjligt om ett ämne? Är det för att skaffa nya kontakter, eller är det för att profilera dig som kunnig inom ett område? Varför du är där bör givetvis påverka vad du gör där.

2. Anteckna

Om syftet med din närvaro är att du ska lära dig något gör du klokt i att anteckna flitigt. Du kan hitta tips om hur du tecknar smart i vårt inlägg 7 tips för bättre anteckningar. Är det flera pass eller talare under dagen, försök åtminstone sammanfatta deras huvudbudskap och skriv ner det.

3. Planera närvaron för maximalt mingel

Är syftet att knyta så många nya kontakter som möjligt kanske det inte är vrålviktigt att vara där hela dagen. Kolla upp när det är fika, lunch eller andra raster och planera din närvaro så att du får så mycket mingeltid som möjligt. Under passen har du inte så stora möjligheter att mingla så då kan du lika gärna göra något annat, någon annanstans.

4. Läs på vilka som ska vara där i förväg

Om arrangören är så generös att hen släpper en deltagarlista innan konferensen gör du klokt i att studera den noggrant och se om det är några människor du verkligen vill prata med. Ta reda på vad de jobbar med just nu och fundera på hur ni kan samarbeta, om det är det du är ute efter.

Kolla också upp vilka det är som ska prata under dagen. Vad brukar de säga? Har de varit i några aktuella sammanhang just nu? Finns det någon fråga du blir nyfiken att ställa till den här personen? Du kanske kan förbereda en publikfråga till och med.

5. Följ upp

När du kommit tillbaka till kontoret med mängder av visitkort, anteckningar och intryck ska du inte lägga dem i byrålådan och glömma bort dem. Nej, se till att kontakta de du träffat någon dag efter konferensen. Kanske känner du att diskussionen med hen var så intressant att du vill fortsätta över en lunch? Är personen i fråga kanske värd att luska upp och kontakta på LinkedIn?

Anteckningarna bör du också gå igenom dagen efter konferensen och fråga dig om du fick med dig några nya lärdomar som borde påverka sättet du arbetar på nu. Finns det några konkreta aktiviteter som du borde genomföra med tanke på det du kluddat på konferensblocket?

Hur gör du för att få ut det mesta av en konferens? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>