Jag har tidigare skrivit om att jag inte gillar att städa. Mina känslor kring tvättprocessen är liknande, vilket leder till att jag drar mig för att tvätta och som en följd tvättar mycket när jag väl tvättar, vilket i sin tur leder till att jag inte orkar ta hand om tvätten utan istället delvis lever i och ur tvättkorgarna, vilket gör att tvättandet upplevs jobbigt. Något av ett moment 22 alltså.
I ett försök att åtgärda detta påbörjade jag ett 5S-arbete med mina kläder hemma. Metoden 5S har sitt ursprung inom lean och kommer från fem små japanska ord: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu och Shitsuke, eller på svenska ungefär sortera, systematisera, städa, standardisera, sköt om. Målet med metoden är att skapa en funktionell arbetsmiljö, men fungerar fint i hemmet också.
Stegen i 5S är följande:
Steg 1: Sortera
Saker som används ofta ska finnas nära till hands. Exempelvis bör varjedag-saker som sockar ha en bättre plats än fracken eller vadarstövlarna.
Steg 2: Systematisera
Ge varje sak sin bestämda plats. Systematisera på ett sätt som minskar slöseri genom letande. Slipsarna bör bo nära skjortorna och så vidare. Med en bra systematisering är det även enkelt att se vad som saknas.
Det är alltså först när du faktiskt gjort sortera-steget och vet vad du behöver ofta/sällan som du kan gå vidare i processen med att systematisera och städa. Risken är annars att du suboptimerar och ger plats för onödiga saker.
Steg 3: Städa
Har du gjort steg 1 och 2 är städningssteget inte så jobbigt. Säkerställ att allt är i ordning och fungerar som det ska. Städa inom 5S handlar alltså inte primärt om renlighet.
Steg 4: Standardisera
Om steg 1-3 fungerar börjar det bli dags att standardisera arbetssättet. Hur ofta ska respektive steg göras, vad ska finnas var eller dylikt. Om man kör 5S hemma är detta mindre svårt än om man gör det på en stor arbetsplats med mycket folk som ska vara överens.
Steg 5: Se till/Sköt om
Förbättra alla ovanstående punkter. 5S följer leanprinciperna och kontinuerliga förbättringar gäller även här. Det är orimligt att tro att du kommer lyckas med att skapa en bra arbetsmiljö på en gång och dessutom förändras säkerligen vardagen. Förbättringsarbete kommer alltså att krävas.
Hur gick jag till väga?
Jag började med Seiri/Sortera: gick igenom mina kläder, främst mina T-shirts och underkläder, och rensade bort allt som var slitet, inte satt bra eller jag tyckte att jag inte använde. Det slitna åkte i soporna på en gång, resten bor numera i kassar under ett par månader för att säkerställa att jag faktiskt inte behöver det. Visar det sig att jag överlever utan min illasittande svarta t-shirt från Tal- och punktskriftsbiblioteket kommer den och alla dess kompisar att få åka till välgörande ändamål.
Systematisera-steget har jag gjort tidigare, men måste eventuellt göra om det nu när utrymmesbehovet minskat.
I och med utrensningen har jag fått färre klädesplagg att hålla ordning på och som en följd måste jag tvätta oftare för att inte riskera att stå utan rena kläder. Jag har därför lagt mig till med vanan att boka tvättider med högre regelbundenhet. Mer frekvent tvätt innebär mindre batchstorlekar och mindre batchstorlekar innebär att jag faktiskt tar hand om den rena tvätten.
Hade jag följt leanprinciperna till fullo skulle jag ha satt upp ett dragande system – bokat tvättid när nivån i tvättkorgarna är så hög att de kommer vara lagom fulla tills att tvättillfället kommer upp, men jag kan ännu inte lita på mig själv att ha den disciplinen och dessutom varierar ledtiderna på tvättbokningarna.
Vad är nästa steg?
Jag är ganska nöjd med det lilla steg jag redan nu tagit, men det går givetvis att applicera detta på resten av mina kläder också. Det går även att gå vidare i 5S och standardisera mer och/eller konvertera till det dragande systemet jag nämnt ovan, men någonstans måste jag nog dra gränsen för vad som är rimligt att genomföra hemma.
Emil säger:
Förslag, visualisera precis som det ser ut i industrin. Dvs ta foton på hur det ska se ut och ha på insidan av en garderobsdörr. Sätt tape i skåp så att det är tydligt var saker ska stå och inte. Och inte minst av allt, gå loss med märkmaskinen! =)