Vill du spara tid genom att låta Internet göra saker åt dig? Om du har saker du genomför ofta, eller om det är något du vill ha koll på. Då ska du spana in Zapier.
Zapier är en tjänst på Internet som påminner om IFTTT (omnämnt här av Erik). Givet en viss händelse utför tjänsten av dig bestämd aktivitet. Jaha… Vad gör den då? Det är främst din fantasi som sätter gränsen för möjligheterna.
Jag ska försöka ge en snabb introduktion och visa på några exempel. Förhoppningsvis inser du potentialen. Själv har jag bara börjat skrapa på ytan och det blir bara intressantare ju mer jag skrapar.
Zapier är en villkorsstyrd tjänst, den utför åtgärder när något du specificerat inträffar, likt IFTTT (If This Then That). I Eriks exempel och beskrivning av IFTTT twittrar tjänsten åt honom när han skapat en ny anteckning i Evernote.
Hur Zapier och IFTTT fungerar är väldigt snarlikt, varför jag inte fördjupar mig i detta här utan rekommenderar Eriks beskrivning. Istället tar jag upp lite fler exempel för att sätta fart på din fantasi, för just fantasin är nog den främsta flaskhalsen till vad du kan använda tjänsterna till. Så har det varit för mig i alla fall.
Här följer några exempel:
- Schemaläggning: Gör något varje dag, vecka eller månad. Som att skicka ett veckomail med en påminnelse, eller skapa en ny lista i Trello.
- Spara bilagor i e-post direkt till Google Drive, eller för Dropbox etc.
- Få dina deadlines i Trello automatiskt i Google Calendar
- Spara Tweets från en användare till Evernote
- Skicka blogginlägg direkt till LinkedIn
- Spara bild på Internet direkt till Google Drive
- Skicka en aktivitet i Toodledo från en anteckning och dess innehåll i Evernote
Den sista använder jag för att ”tömma skallen” när jag inte har tid att skriva. I Evernote kan du prata in anteckningar, riktigt bra dessutom men tyvärr bara på engelska. Anteckningen får en etikett ”hjärn_dump”, och alla anteckningar med den etiketten skickas till Toodledo, min att-göra-tjänst. I Toodledo skapas en aktivitet med innehållet som anteckning, dagens datum och lite annat. Väldigt tacksamt, när det väl är konfigurerat.
Det bästa sättet att lära sig på är att prova själv. På Zapiers ”explore”-sida kan du kombinera de appar just du använder och få förslag på möjliga kopplingar.