Utkastets kraft

Har du en text att skriva men har svårt att komma igång? Ska du skicka ett svårt mail där varje ord måste vara vägt på guldvåg för att budskapet ska landa rätt hos mottagaren? Eller ska du skriva en ansökan till drömjobbet? Att börja med målet att skriva ett utkast kan hjälpa dig att få tummen ur.

Jag har märkt att jag ofta ställer väldigt höga krav på texter jag skriver. Utöver att vara rättstavade och grammatiskt korrekta ska de helst också ha en röd tråd, vara lättlästa och en gnutta underhållande.

Men jag har märkt att så höga krav är en stående beställning av skrivkramp. Ofta blinkar markören hånfullt mot mig i ensamt majestät. Oavsett om det är ett enkelt mail eller en längre text har jag svårt att komma igång.

På senare tid har jag upptäckt att om jag sätter målet att ”bara skriva ett ganska dåligt utkast” har jag lättare att komma igång. Gäller det ett mail brukar jag rafsa ihop något snabbt och tänka ”Jag skickar det i morgon, jag ska bara få ner vad jag vill ha med”.

Nästa dag plockar jag fram mitt utkast och upptäcker allt som oftast att det funkar väldigt bra som just utkast. Jag har något att utgå ifrån, något att putsa på och bygga ut.

Ibland upptäcker jag när jag skriver det där ”enkla, ganska dåliga utkastet” att det faktiskt funkar väldigt bra som slutversion också, med bara några få putsningar. Och vips så har jag skrivit klart den svåra, besvärliga texten jag bävade inför.

Hur gör du för att komma igång med skrivjobb? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons:

4 tankar om “Utkastets kraft

  1. Johannes Krunegård säger:

    Roligt med så många reaktioner och tips!

    Jag har märkt att många texter jag skriver måste mogna i skallen innan de är färdiga att skrivas ut. Så jag tar till mig Dennis tips om att skriva rubriker först och sedan lämna texten åt det undermedvetna ett tag.

  2. Hållå, det där var ju en bra text. Tack! Även jag försökte bena upp det där i en bloggpost som finns här: http://nilspettersson.nu/skrivstrategi-bloggposter-nagra-verktyg/

    Men jag tycker också det är svårt när en har för höga krav inledningsvis. För egen del handlar det mest om att faktiskt börja skriva, gärna med några rubriker som hållpunkter. Och kanske framför allt, att ha regelbunden och avsatt tid för att skriva. Vänliga från/Nils Pettersson

    P.S har ganska nyligen upptäckt er blogg och tycker den är superbra.

  3. När jag skriver mina bloggartiklar gör jag först en skiss antingen genom mindmapping eller en punktlista. Sedan skriver jag hälften av texten dag 1 och andra hälften dag 2.

    • Jag jobbar på ett linkande sätt. Jag brukar skriva en rubrik på vad jag tänker skriva i en anteckning i Evernote. Sedan fyller jag på med punkter i dokumentet vad jag vill få med. Sedan kan det dröja flera dagar innan jag skriver själva inlägget, men då har jag bearbetat texten i huvudet vilket gör det mycket enklare när jag väl skriver sen.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>