Alla planerar vi, oavsett om vi tror det eller ej. Varje aktivitet, från att äta lunch till att landa på månen kräver ett visst mått av planering. Ibland behöver du lång framförhållning (månlandar gör man inte lite spontant) och ibland behöver du nästan ingen framförhållning alls. Du ”råkar” ju inte bara äta lunch, eller hur?
Men vad är egentligen en vettig framförhållning i läggandet av livspusslet? Hur långt fram är det vettigt att planera sin vardag? Min erfarenhet är att två veckor är den perfekta framförhållningshorisonten. Låt mig berätta varför.
När jag och min fru sätter oss ned på söndagskvällen för vår gemensamma veckogenomgång kollar vi inte bara igenom veckan som kommer, vi bläddrar också fram till veckan efter i kalendern. Vår veckomatsedel sträcker sig också över två veckor. Nästa och nästnästa.
Att planera och lösa logistik för fjorton dagar framåt har visat sig vara precis lagom. En av fördelarna med att ha två veckors framförhållningshorisont är att om det skulle skita sig och vi till exempel inte hinner göra en veckomatsedel så har vi redan en som vi kan köra på. Skulle vi missa en gemensam veckogenomgång har vi ändå ett hum om vad som händer.
Två veckor är också hyfsat överblickbart. Vad du gör om en månad präglas fortfarande av en massa osäkerheter men nästnästa vecka är ofta precis i läget att börja klarna. Mycket är spikat, men det finns fortfarande möjligheter att påverka och lösa problem som ännu inte dykt upp.
Skulle vi bara ha en veckas framförhållning riskerar vi att många saker skulle inte kunna lösas på ett vettigt sätt. Det är helt enkelt för kort om tid. Har vi veckogenomgången på söndagen börjar ju nästa vecka redan nästa dag. Och en veckas framförhållning blev genast ingen alls.
Hur lång framförhållning har du i din planering? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!
Daniel Bergman säger:
Vi kör också 2v på hemmaplan. På jobbet mycket kortare horisont (i det dagliga), men det kommer nog av att vi stämmer av mycket mer frekvent än i det privata. Förmodligen finns det en koppling mellan avstämningsfrekvens och lämplig horisontlängd.
Emil säger:
Håller med, däremot med brasklappen att målplanera mot 3-4 veckor (detta vill vi hinna med jmf detta gör vi kommande 2 veckor) :) Bra skrivet!
Per-Erik Ottosson säger:
Så har vi kört jag och min fru de senaste åren, söndagar och planering två veckor framåt. Vi har även börjat med att en gång i månaden göra en grovplanering. Det kan ju vara något som ligger längre fram än två veckor som kräver en del planering redan nu.
Vill även tacka för en helt underbar blogg…