Håll koll på tiden genom att byta bakgrundsfärg

Visste du att du kan låta bakgrundsfärgen i Windows ändras automatiskt varje halvtimme? Visste du att detta kan hjälpa dig att ha koll på tiden?

På min Windows-dator har jag ställt in så att bakgrundsfärgen på skrivbordet ändras var 30:e minut. Jag har provat detta under ett par månader och det har framförallt givit två effekter.

När bakgrundsfärgen byts så noterar du det och får en känsla för att du just nu passerade en hel eller halvtimma. Ibland blir du medveten på ett konkret plan men ibland kommer känslan subtilt. Eftersom möten, luncher och andra aktiviteter ofta startar på just hel- och halvtimmar och om du snart ska ha ett möte så reagerar du på färgbytet och inser att ”nu var det visst dags att gå till mötesrummet”.

En annan effekt är att du snabbt får en känsla av att ”tiden går framåt”. Låt oss säga att du sitter och planerar en uppgift eller finslipar på ett dokument. När bakgrundsfärgen plötsligt byts så inser du att tiden går, och du kan inte sitta här och fila hur länge som helst. Döda uppgiften snabbt och gå vidare i din att göra-lista istället.

Ja, det här låter förmodligen väldigt flummigt, men det har fungerat för mig. Högerklicka på skrivbordet och välj ”Anpassa”, klicka på ”Skrivbordets bakgrund”, kryssa i ett par bakgrundsbilder och välj ”30 minuter” enligt skärmklippet nedan.

bakgrundsfarg

Prova, och berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Annons:

En tanke om “Håll koll på tiden genom att byta bakgrundsfärg

  1. Apple har haft denna möjlighet länge, även om jag inte har hört om någon som har utnyttjat det på detta sätt. Själv har jag en ton varje halvtimma. Fördelen med bakgrunden är att den lyser även efter en minut (när ljudet har försvunnit) =)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>