Från frustration till flow med lean@home

imageÄr ditt hem fyllt av kaos? Gillar du lean? Då finns det en bok för dig som vill strukturera upp hemmet i flöden och ordna upp kaoset med hjälp av japanska biltillverkningsteorier.


Lean handlar om flödeseffektivitet, kundfokus, ständiga förättringar och mycket, mycket annat. Principerna har vi tidigare beskrivit i Produktivitetsbloggens lilla serie om lean. Metodiken har sitt urpsrung i den japanska biltillverkningsindustrin men appliceras idag på många olika områden.

Eva beskriver sin familj och sitt hem som kärleksfullt men kaotiskt vilket förmodligen är en slående beskrivning i många småbarnshem. Hon och hennes man hade erfarenheter av lean från sina arbeten och började metodiskt att införa samma priciper hemma, konceptet döpte hon till lean@home. Boken är en genomgång av de olika principerna i lean och hur de kan appliceras på hemmaplan.

De praktiska tipsen handlar bland annat om att åskådliggöra för hela familjen vad som händer den kommande veckan med en kanban-tavla, se till att alla är delaktiga, skapa ordning och reda, göra sig av med överflödiga saker och ständigt försöka uppnå ett flow där du är så närvarande i dina aktiviteter att tid och rum försvinner samtidigt som de ersätts med glädje.

Vad har ovanstående punkter för koppling till lean? Allt, och inget. Alla punkter ovan skulle kunna låta som en generell önskelista från vilken småbarnsfamilj som helst men med lean i botten knyts det samman till ett intressant tankesätt i både stort och smått för den som gillar metoder och former.

Efter att ha läst boken tar jag med mig många praktiska tankar om tvätt, räkningar och utnyttjandet av kvadratmeter i hemmet. Jag tar också med mig tankar om att verkligen tänka utanför boxen. Om vi kan applicera lean i våra hem, vad mer skulle vi kunna applicera lean på?

Boken kan köpas hos bland annat Bokus.

Annons:

8 tankar om “Från frustration till flow med lean@home

  1. eva Jarlsdotter säger:

    Hej!
    Intressant diskussion ovan, jag brukar inte ge mig in i diskussioner om boken men kände mig lite manad. Jag har under stor vånda skrivit boken och gjort allt i min makt för att det inte ska bli en klassisk självhjälpsbok, en Quick fix där man gör någon annans lösningar till svar på sina egna utmaningar. Jag har försökt beskriva hur man kan arbeta med flöden och ständiga förbättringar och själv hitta förhållningssätt och organisera sitt hem efter sina egna förutsättningar. De som vill ha färdiga lösningar blir besvikna, men de som vill jobba långsiktigt med flöden, ständiga förbättringar och att reducera slöseriet brukar tycka att det är väl investerad tid att läsa och börja tänka i flöden. För att visa att det är möjligt att använda LEAN i hememt har jag tagit ett sjumilakliv utanför komfortzonen och beskrivit vår verklighet – men jag funderar faktiskt på att ge ut en uppföljare där jag beskriver själva metoden utan att ta med våra exempel.

    • Fredrik Andersson säger:

      Hej!

      Jag är oroligt tacksam över att ha fått boken på min radar och verkligen köpt den. Den stora behållningen för mig var att få upp ögonen för lean! Jag har tagit med mig det till jobbet tack vare boken. Det viktigaste, och jobbigaste, är att familjen måste själva komma på vad som ska fixas och hur det ska göras. Boken ger en superbra grund för att göra det sen börjar resan!

      Jag tycker att man ska läsa den om man verkligen vill förändra i grunden.

      /Fredrik

  2. Tack för kommentarerna! Mitt intryck är (utan att ha läst boken) att författaren tar den enkla vägen och beskriver litet lätt sitt eget liv och går till tryck. Men men.

  3. Jag förstår kommentaren på bokus, när jag läste boken blev jag också nyfiken på hur deras konkreta actions såg ut. Samtidigt tycker jag att det är en styrka att boken inte innehåller sånt, för annars blir det så lätt att gå direkt på enkla åtgärder istället för att jobba mer långsiktigt och strategiskt att förandra familjens förhållningssätt till hur man organiserar vardagen. Boken tvingar en istället att göra sina egna flödesanalyser och ska man nå bra resultat finns det nog ingen Quick fix.

  4. Följande kommentar på Bokus fick mig att inte köpa denna bok (Andreas kan du kommentera kommentaren?)

    ”Rätt besviken på denna, väntade mig intressantare tips och funderingar än att inte ha tvätthögar överallt, ta med matlåda istället för att äta ute och dela på hushållsarbetet. Och att man bör undvika många tvätthögar därför att det är slöseri med dyrt utrymme gäller väl mest de som bor stort (och dyrt). Har man ingen egen tvättstuga är författarens tips att flytta smutstvätten dit inte särskilt användbart!

    Nej, för mig var den här boken en besvikelse. Känns som att författaren i alltför hög grad har utgått från sin egen situation, istället för att formulera tips och tankar som alla kan använda, oavsett typ av boende. Men kanske var det inte tanken med boken. Förhoppningsvis funkar den bättre för andra.”

    • Andreas Piirimets säger:

      Det låter som att kommentarsförfattaren hade förväntat sig en självhjälpsbok med konkreta actions. Det intressanta tycker jag är appliceringen av lean i hemmet, för mig är nämligen lean mer ett tankesätt än en samling konkreta tips.

      Det jag fastnade för var alltså själva tankesättet och inställningen till ett flyt i vardagen, konkreta actions får man uppfinna själv utifrån tankesättet och utifrån sin egna situation. För författaren mynnade det ut i ganska alldagliga tips men med en väldigt intressant bakomliggande inställning.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>