Tolv steg till att få saker gjort

Ofta är det det självklara som är det svåra. Det här som man vet så väl men lägligt tenderar att glömma när det väl gäller. Av lathet, lättja och bekvämlighet tillåts livet passera ooptimerat trots att vetskapen om hur man effektiviserar tillvaron verkligen finns där.

Craig Harper på bloggen Stepcase lifehack har därför punktat upp 12 enkla tips, eller snarare förhållningsregler som hjälper dig att släppa sargen och komma in i matchen. Ett 12-punkts program för att få saker gjorda helt enkelt. Utan omsvep och krusiduller och oförskämt rakt på. Se det som en självhjälpsguide utan mumbo-jumbo.

De 12 punkerna (med lite av mina egna tolkningar) är:

 1. Snacka inte stort. Ofta är det de som pratar vitt och brett om stora saker som får lite gjort. Håll fötterna på marken.
 2. Vänta inte på att saker ska ”ordna sig”. Istället för att vänta på att saker ska hända, se till att de händer.
 3. Skippa den tjaskiga inställningen. Du väljer din inställning, en bättre inställning ger bättre beslut, beteenden och resultat.
 4. Ät inte skräp. Vad du äter påverkar hur du mår. Du vet precis vad som är skräp och du vet hur du brukar må efter att du ätit det. Sluta äta det.
 5. Bry dig om andra, på riktigt. Att vara egoist är inget framgångsrecept.
 6. Gör inte livet svårare än nödvändigt. Livet är svårt nog som det är, det finns ingen anledning att trassla till saker.
 7. Gör saker tidigt på morgonen. Kan du bocka av något på att-göra-listan innan andra vaknat ökar chansen att du fortsätter göra bra saker resten av dagen. Och du har hela tiden ett försprång på alla andra.
 8. Släpp dina ogrundade tankar om dig själv. Den där dåliga självbilden har gnagt dig för länge. Du vet att du är bra, talangfull och faktiskt fixar det mesta du åtar dig.
 9. Skit händer och livet är inte rättvist – lev med det. Det är inte hur man har det utan hur man tar det. Ibland går det inte din väg, än sen?
 10. Fokusera inte (och häng inte upp dig på) saker du inte kan påverka. Att lägga tid på saker som ligger utanför din kontroll är definitionen av tidsslöseri. Lägg kraften där du kan förändra.
 11. Undvik inte saker du är rädd för. Att stoppa huvudet i sanden gör bara att du visar röven för resten av världen. Det vill vi inte. Utmana dig själv och tänj dina gränser.
 12. Överanalysera inte saker. Att tänka mycket är stort, att tänka lite är större. Låt dig inte fångas i besattheten av att analysera allt i minsta detalj.

Så, nu har du inga ursäkter längre. Kör hårt.

Annons: