Få dina fönster fina med maskinhjälp

Att städa är, som jag tidigare berättat, inte min favoritsyssla. Högt upp i min topplista över tråkiga städmoment återfinns fönsterputsning, av de enkla anledningarna att det tar tid och sällan blir bra. Eventuellt har jag funnit en lösning på båda problemen.

Det obra resultatet i mina tidigare fönsterputsningar yttrade sig för det mesta på ett eller två sätt: fläckar eller ränder. Fläckarna kom oftast från att putsmedlet hann börja torka innan jag skrapade bort det, ränderna från dålig skrapteknik. Första centimeterna går alltid bra, men sedan börjar den ackumulerade putsen rinna ut över en eller båda kanterna på gummiskrapan, med ränder som följd.

När ränder uppstod krävdes ofta omputsning eller försök till bortgnuggning av dem med hjälp av den handduk jag använde för att torka både fönsterskrapan och fönsterfodret torrt från puts. Det här gjorde att processen drog ut på tiden och putset började torka och fläckar riskerade att bildas. Total misär alltså.

”Du borde använda tidningspapper”, säger du säkert. Jo, det fungerar bra för att slippa ränder, men gör i mitt tycke att risken för ett flammigt fönster ökar.

Lösningen verkar heta batteridriven fönsterskrapa med sugfunktion (exempelvis Kärcher WV 50 Plus). Det låter fånigt och jag var väldigt skeptisk till den när jag fick låna den av en kollega då jag generellt sett är tveksam till att små eldrivna hushållsmaskiner är existensberättigade, men resultatet överraskade mig.

Maskinen består av två gummiblad (överläpp och underläpp) med en tillhörande sugmotor och smutsvattenbehållare. Processen är som för vanlig fönstertvätt: på med puts, fördela med svamp om så krävs, skrapa av. Skillnaden mellan maskinskrapan och en vanlig hederlig skrapa är att den förra inte puttar putsvätskan framför sig utan istället suger upp den, vilket gör att risken för randbildning minskar kraftigt. Inte heller behöver du torka upp putsen som samlas längst ned på fönsterfodret – något som gör att allt går snabbare, vilket i sin tur minskar risken för att putsen hinner torka. Enda nackdelen, förutom priset och en inte allt för bra batteritid, är att man känner sig lite småfånig när man står och skrapar fönstren med något som låter som en dålig hårfön.

Fönsterputsning kommer fortfarande att vara en en syssla jag inte gärna gör, men det kommer åtminstone att gå fortare och inte kombineras med ett fullt lika mediokert resultat.

Annons:

2 tankar om “Få dina fönster fina med maskinhjälp

    • Daniel Bergman säger:

      Tror du att ångtvätten är ett komplement eller en ersättare till skrapan? Jag kan tänka mig att ångtvätten eliminerar behovet av putsmedel, men utan någon sorts uppsugningsfunktion i skrapan finns ju fortfarande risken för ränder.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>