Listor utan ord

Lista/listorDet här är ett gästinlägg skrivet av Gunilla Alnervik. Gunilla är intresserad av hur man skriver listor på ett smart sätt som gör att man får flyt på jobbet och i vardagen. Hon är medgrundare till SaveYourDay.com  – ett webbaserat planeringsverktyg.

Här kommer några tips för listor utan ord. Enligt den kända metodiken GTD är begreppet ”listor” ett vitt begrepp. En lista är helt enkelt en samling uppgifter som hör ihop. Listan kan bestå av fysiska prylar, likaväl som den kan vara en skriven lista.

Några exempel på ordlösa listor som jag har här hemma. Varje ”lista” har sin egen låda. Den innehåller prylar som på ett eller annat sätt behöver åtgärdas:

  • Montera
  • Lämna tillbaka till en butik, eller till sin ägare
  • Ge bort
  • Laga

Mitt tips är att inte föra in dessa uppgifter på din skrivna att göra-lista! De finns redan på sin egen lista. Det är ineffektivt att ägna tiden åt överadministration. Med undantag om det finns en deadline. Till exempel om rullgardinen i gästrummet behöver monteras innan gästerna anländer.

Är prylarna som kräver åtgärd utspridda i hela hemmet? Börja med att samla prylarna i olika lådor, beroende på vilken åtgärd som krävs.

Genom att samla ihop prylarna får du snabbt överblick. Du blir förmodligen mer effektiv om du passar på att beta av så mycket som möjligt i lådan, så snart tillfälle ges. Till exempel när skruvdragaren och andra verktyg ändå är framme.

Sätt gränser. Om en låda är full, se till att åtgärda, eller ta bort något. Tillför inget nytt. Inför till exempel inköpsstopp så länge ”montera-lådan” är full.

När man hittar sina prylar, minskar ofta tröskeln till att sätt igång. Prylarna som behöver åtgärdas blir färre och färre. Förmodligen kan du byta till mindre lådor så småningom. Det har i alla fall jag gjort! Det är väldigt skönt att känna att jag har kommit i fatt. Numera är det en sak in, en sak ut som gäller.

Vilka ordlösa listor har du? Finns det kanske uppgifter du kan stryka från din skrivna att-göra lista?

Annons:

3 tankar om “Listor utan ord

  1. Peter Nilsson säger:

    Tack för en intressant artikel!
    Jag har inte tidigare tänkt på att man kan använda GTD metoder för att skapa ordning i hemmet, så det blev lite av en aha upplevelse för mig :)

    /Peter

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>